Donderdag begint het WK, zonder onze Oranje Leeuwen. Daarom kijken we maar naar het team met de meeste Nederlanders in de selectie: Marokko. Marokkaanse Nederlanders zijn in ieder geval positief over ‘hun’ team en organiseren van alles om de Atlas Leeuwen te steunen.

Woensdagochtend vertrokken ze vroeg met de auto naar Rusland: Bilal Amezrine, Badr Aarab en Badr's 5-jarige zoontje Noussayr, die speciaal vrij van school krijgt. Een reis van twee dagen en 2400 kilometer. "Net zo ver als naar Marokko!" zegt Bilal.

Bilal en zijn vrienden wisten kaarten te bemachtigen voor Marokko tegen Iran in Sint Petersburg en daarna tegen Portugal in Moskou. Enkele duizenden Nederlandse Marokkanen gaan naar Rusland, waar hun land Marokko voor het eerst in twintig jaar meedoet aan een WK. Mét sterren uit de Nederlandse competitie, zoals Hakim Ziyech (Ajax) en Karim El Ahmadi (Feyenoord).

Kijk en lees ook: 

'Ik ben voor Nederland, tot Marokko speelt' 

“Ik heb niet het gevoel dat ik tussen twee vuren zit. Ik ben voor twee ploegen”, zegt Bilal. “Voor het Nederlands elftal, omdat ik hier ben geboren en getogen. Totdat Marokko speelt, dan is de keuze snel gemaakt. Geen idee waarom, het is een keuze vanuit het hart”. 

Ook Badr groeide op in Nederland en voelde gaandeweg dat zijn liefde voor het Marokkaanse elftal groter werd dan dat voor Oranje. “Het heeft misschien iets met de verharding van de maatschappij te maken, maar dat gaf zeker niet de doorslag. Nederlanders onderschatten soms onze band met het thuisland. Het is echt meer dan een vakantiebestemming voor ons. Je trouwt er en je wordt er begraven, dat zit diep”.

De oud-bondscoach van het Nederlandselftal Louis van Gaal spreekt ook zijn steun uit voor Marokko: 

Negatieve stereotypes doorbreken 

Rens van Strien, van voetbalmerk Lack of Guidance, ergert zich aan de negatieve stereotypes die er rondom Marokkanen hangen. Dat kwam dit WK extra naar voren, door uitspraken van bijvoorbeeld Marco van Basten. Hij noemde Ziyech en Oussama Tannane ‘domme jongens’ nadat ze bekendmaakten voor Marokko te kiezen en niet voor Nederland.

Daarom ontwierp Van Strien samen met Akaar Amin een shirt voor het elftal. Op de voorkant de ster van de Marokkaanse vlag omlijst door een groen-rode ring. Achterop de namen van Nederlandse spelers die voor Marokko uitkomen. ‘"Als Marokko naar het WK gaat, dan wordt gefocust op negatieve uitspraken over de spelers en toeterende auto’s als ze een wedstrijd winnen. Voetbal is juist een sport die mensen samen kan brengen”, legt Van Strien uit.

Nederlandse voetballer Wesley Sneijder staat ook achter het Marokkaanse elftal. Op twitter zingt hij in een video voor de Atlas Leeuwen: 

Nederland rood kleuren met de Marokkaanse vlag

De liefde voor het WK willen Randa el Ayachi en haar broers Jamal-Eddine en Jaber graag delen met de rest van het land. Zij startten @iksupportmarokko; een speciale site met promotiemateriaal voor het Marokkaanse elftal. Het doel: Nederland rood kleuren - de kleur van de Marokkaanse vlag.

Randa en haar broers zijn fanatiek WK-volgers, die normaal voor Oranje juichen. "Het is super jammer dat Nederland niet meedoet, ook omdat de hele sfeer die er normaal is met het WK er niet is. Vroeger hing mijn moeder de voortuin vol met oranje slingers. Nu moeten we maar Marokkaanse slingers ophangen”, legt Randa uit.

'Daar ben je die Nederlander, hier die Marokkaan' 

Zou Randa op dit moment kiezen voor Oranje of voor Marokko? “Ik kies uiteindelijk voor Marokko, omdat het vuur sterker is als Marokko speelt. De liefde die de supporters geven is anders dan bij Nederland”, vertelt Randa. “Ze hebben 20 jaar geen WK gespeeld en iedereen bleef tóch achter Marokko staan.”

Het blijkt toch niet zo eenvoudig om óf met Nederland óf met Marokko te identificeren. “Daar ben je die Nederlander en hier die Marokkaan”, zegt Jaber. Randa beaamt dat: “Ik voel me daar geen volledige Marokkaan en hier geen volledige Nederlander.”

Iedereen overtuigen om te gaan juichen 

 Randa, Jamal-Eddine en Jaber gaan de straten op met vlaggen en promotiemateriaal én ze maken filmpjes waarin ze het gesprek aan gaan met mensen uit het hele land. Op die manier proberen ze mensen te overtuigen te gaan juichen, het liefst voor Marokko – maar een ander land mag natuurlijk ook.

Een aantal bekende Nederlanders zijn al overtuigd om voor Marokko te gaan juichen: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.