Binnenland
NOS

D66: Franse overheid moet aandelen Air France-KLM verkopen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: Franse overheid moet aandelen Air France-KLM verkopen

De Franse overheid moet al zijn aandelen in Air France-KLM verkopen, vindt D66-Kamerlid Jan Paternotte. Volgens hem gedraagt de luchtvaartmaatschappij zich onvoldoende als normaal bedrijf doordat vakbonden ervan uitgaan dat de Staat onvoorwaardelijk achter hen staat.

D66: Franse overheid moet aandelen AirFrance/KLM verkopen

"Ze zijn een beetje verwend", vindt Paternotte. "Piloten verdienen 200 duizend euro per jaar en vragen een opslag van 10 procent, terwijl het helemaal niet goed gaat met Air France. Er is dus geen reden voor opslag."

Het Kamerlid vindt dat de band tussen het bedrijf en de Franse overheid te hecht is. Bij KLM, dat het wel goed doet, staat de politiek meer op afstand.

Quote

In principe kan de Franse overheid niet ingrijpen als Air France omvalt

Nik Wouters, economieredacteur

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de situatie bij Air France-KLM. Paternotte wil dat minister Van Nieuwenhuizen (D66) de verkoop van aandelen gaat bepleiten.

Staatssteun

"In principe kan de Franse overheid niet ingrijpen als Air France omvalt", reageert economieredacteur Nik Wouters. "Dat is in strijd met Europese regels over staatssteun. Maar in praktijk zie je wel dat dat gebeurt." Zo verstrekte de Italiaanse overheid vorig jaar luchtvaartmaatschappij Alitalia honderden miljoenen euro's.

Overigens is de nauwe band tussen de Franse overheid en Air France al behoorlijk veranderd, vult Wouters aan. "In 2003 was de helft van de aandelen nog in handen van de Staat, nu dus nog maar 14 procent." Wel is de overheid nog altijd de grootste aandeelhouder.

Ondertussen zijn er nieuwe stakingen bij de luchtvaartmaatschappij aangekondigd, die vanaf 23 juni zouden moeten beginnen. Tot nu toe verloor Air France-KLM 400 miljoen euro door de stakingen.

Ster advertentie
Ster advertentie