RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Eerste haring geveild, maar hoe herken je een goede Hollandse Nieuwe?

Haring eten tijdens de traditionele Vlaggetjesdag in Scheveningen. Beeld © ANP

Het eerste haringvaatje is geveild, dit weekeinde is het Vlaggetjesdag in Scheveningen, kortom: de Hollandse Nieuwe is er weer. Elke zichzelf respecterende visboer stalt de maatjesharing uit - maar hoe weet je als visfan nou dat je een lekker exemplaar te pakken hebt?

Tot vorig jaar bood de jaarlijkse Haringtest van het AD enig houvast waar je subliem een harinkje kon happen en welke etablissementen je beter links kon laten liggen. Die test kwam onder een vergrootglas te liggen toen hoogleraar Ben Vollaard van de Tilburg University zich over de testmethode boog: de keurmeesters zouden niet objectief zijn.

LEES OOK: Tien weetjes over de Hollandse Nieuwe

Dat deed AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis uiteindelijk besluiten om álle testen van de krant te schrappen. "Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft."

Lekkere haring

Gelukkig kun je ook prima zelf haring testen. Waar je dan op moet letten, legt visboer Tom Tuijp haarfijn uit. Hij woont in Volendam en rijdt elke dag met zijn personeel naar zijn winkel in Vleuten, bij Utrecht. "Om te beginnen let je op de kleur", zegt hij. "Als de haring grauw is, kun je er donder op zeggen dat hij niet meer vers is."

Licht glanzend van buiten is het devies, met een mooie blanke binnenkant. Het tweede punt? De geur natuurlijk. "Die moet fris zijn, de haring moet naar zee ruiken", zegt Tuijp. Het belangrijkste van de maatjes is natuurlijk de smaak. "Licht zilt, fris, dat zijn de kenmerken van een lekkere haring. Zodra hij tranig of zout smaakt, is het geen lekkere haring meer."

(G)een augurk erbij

Mocht je voor het eerst haring eten, geef het dan niet op als de eerste hap je niet smaakt. Tuijp: "Net als oesters moet je haring leren eten. Neem het gewoon nog een keer of liever zelfs nog een derde keer en dan ga je genieten."

Het verschilt overigens per regio of je nog iets bij de Hollandse Nieuwe krijgt. "In Amsterdam is de haring wat groter en grover", licht Tuijp toe. "Daar eten ze 'm graag met een augurkje." Wat zuidelijker, in Den Haag en Rotterdam, gruwen ze daarvan. "De haring is daar ook kleiner en zachter."

 

Meer op rtlnieuws.nl: