'Kweekvlees dieronvriendelijk: bloed ongeboren kalfjes nodig'
Het klinkt geweldig: vlees produceren zonder dat er dieren hoeven sterven. Maar volgens medisch bioloog Jan van der Valk is het maken van dit zogenoemde ‘clean meat’ lang niet zo diervriendelijk als het lijkt.
Voor het maken van dit vlees uit cellen van dieren is namelijk een serum nodig, aldus Van der Valk in een opiniërend artikel op de site van de Universiteit Utrecht, waar hij hoofd van het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences aan de faculteit Diergeneeskunde is. Het meest toegepaste serum is volgens hem het foetaal kalfserum.
Dit serum wordt verkregen door het laten bloeden van ongeboren, vaak nog levende kalveren, die tijdens de slacht van zwangere koeien worden ontdekt, schrijft Van der Valk. ,,Hoewel deze kalveren, en het verkregen bloed, worden gezien als bijproduct van de slacht, dat anders voor andere doeleinden zou worden gebruikt, kleven er nadelen aan de productie en het gebruik van foetaal kalfserum: de kans is groot dat het kalf lijdt aan pijn en stress tijdens de bloedafname, en de samenstelling van serum is niet altijd even constant.’’
Alternatieven
Kweekvlees zou op den duur een goed alternatief voor gewoon vlees kunnen worden, meent Van der Valk. ‘Van dierenleed lijkt bij kweekvlees immers geen sprake, en de nadelige milieueffecten van met name de rundveehouderij blijven bij de nieuwe techniek goeddeels achterwege. Dit zou het antwoord kunnen zijn op de verwachte wereldwijde toename van het vleesgebruik met meer dan 50 procent in 2050.’’
Nadeel is wel dat er een enorme hoeveelheid van dit serum nodig is. Van der Valk: ,,Men heeft eens berekend dat voor de productie van 10 gram kweekvlees het bloed van één ongeboren kalf nodig is. Een weinig aantrekkelijke gedachte om dat te vertalen naar commerciële productie van kweekvlees!’’
De Nederlandse overheid liet onlangs het kweekvlees van een Amerikaanse producent verzegelen door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Elk nieuw product moet eerst worden getest voordat het aan de Europese eisen voldoet voor ‘nieuwe voeding’. Het 'vlees' – dat aan museum Nemo en een restaurant was geleverd – mag niet worden voorgeschoteld aan klanten.
Absurd
De medisch-bioloog vindt het krom dat de kweekvleesindustrie afhankelijk zou zijn van een product dat afkomstig is uit de vleesindustrie. Wat ook meespeelt, is dat de prijzen van het benodigde serum de laatste jaren zijn gestegen. En dat commercieel verkrijgbaar foetaal kalfserum ook nog eens vaak besmet is met verschillende soorten virusstammen. Soms tot negen aan toe, aldus Van der Valk. ,,In deze context kun je je afvragen of de actie van de VWA onterecht is. Zolang er nog geen oplossing is gevonden voor het gebruik van foetaal kalfserum, houd ik het voorlopig bij het ''vleesch'' van de vegetarische slager.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan de 'biefstuk' van tarwe en soja de vleeseter overtuigen?
-
PREMIUM
Weer een chips-smaak veranderd: liefhebbers klagen, maar Doritos hebben nu wél groene Nutri-Score
Het zijn treurige tijden voor chipsliefhebbers: de ene na de andere populaire smaak verandert. Fabrikant Lay’s stopt er minder zout of suiker in, wat de driehoekjes van Doritos zelfs een groene nutriscore oplevert. Klanten reageren diep teleurgesteld. ,,Sommigen zijn in complete verwarring.” -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
51
Dierenartskosten verschillen enorm per praktijk: 340 euro of 135 euro voor dezelfde behandeling
Dierenartskosten kunnen flink verschillen per praktijk, blijkt uit een steekproef onder dierenartspraktijken. Zo kost een sterilisatie van een poes gemiddeld 172 euro en minimaal 111 euro, maar kan je met een beetje pech een gepeperde rekening van meer dan 240 euro krijgen. -
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht
-
Kweekvlees laat nog even op zich wachten
-
-
-
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.” -
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’
-
PREMIUM
Wanneer is te veel sporten gevaarlijk? Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar -
-
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi