DE WERELD NU

Turkije – was AKP medeschuldig aan aanslag in Ankara?

Turkije

Twee weken vóór Turkije naar de stembus gaat op 24 juni kwam de Turkse oppositie Ahval met een opmerkelijke publicatie, waarin zij een EU-rapport citeert dat er van uit gaat dat de regerende AKP-partij mede de hand had in de grootste aanslag die ooit door IS in Turkije werd uitgevoerd. 109 doden ben 500 gewonden waren te betreuren.

Ahval is niet de meest bekende oppositiepublicatie over Turkije, al is de hoofdredacteur er van geen geheel onbekende. De omvang van het lezerspubliek is ongeveer dat van TPO, maar de bezoekers zijn wereldwijder verspreid. Dat i s desalniettemin een heel respectabele omvang:

Turkije

De site is kleiner maar wel degelijk van ongeveer dezelfde orde als de Engelse versie van de grootste krant van Turkije op internet, hurriyetdailynews.com:

Turkije

Die vandaag weer eens uitpakte met een verhaal dat de economie van Turkije dit eerste kwartaal met maar liefst 7,4 % zou zijn gegroeid. Alsof er geen verkiezingen zijn, zou je zeggen.

Enfin, het gaat om de aanslag op 10 oktober 2015, net buiten het stationsgebouw van Ankara. Het wiki-lemma vermeldt onder andere dat er van overheidswege direct sprake was van een sterke rem op de verspreiding van het nieuws. Ook dat suggereert dat de Turkse overheid er op uit was de aanslag ten eigen bate te exploiteren. Van begin af heeft de regering-Erdogan gezegd dat de aanslag het werk was van Koerdische strijders, hoewel het type (zelfmoordaanslag) eerder wees in de richting van IS. Tot op heden is geen verantwoordelijkheid opgeëist:

No organisation has yet claimed responsibility for the attack. The Ankara Attorney General stated that they were investigating the possibility of two cases of suicide bombings. On 19 October, one of the two suicide bombers was officially identified as the younger brother of the perpetrator of the Suruç bombing; both brothers have suspected links to the Islamic State of Iraq and the Levant (IS) and the IS affiliated Dokumacılar group.

Opvallend is wel dat deze aanslag vier maanden kwam nadat de AKP bij verkiezingen voor het Turkse parlement (7 juni 2015) haar meerderheid was kwijtgeraakt doordat een links-Koerdische partij de kiesdrempel van 10% wist te nemen. Sindsdien is de toon van Erdogan een paar puntjes omhoog gegaan, en is de agenda om Turkije steeds autocratischer te regeren versneld doorgevoerd.

Het is betreurenswaardig dat AhvalNews geen directer inzage geeft in de EU-publicatie waaruit zij zegt te citeren. Je beroepen op een EU-bron is niet eigenlijk voldoende.  Toch zijn de statements niet mis:

”AKP commissioned ISIS for Ankara Massacre”

An EU’s official intelligence body EUINTCEN report, of which Ahval has obtained a copy, has suggested that the October 10, 2015 suicide bombing of a peace march outside the Ankara train station may have been committed on the orders of Turkey’s ruling Justice and Development Party (AKP).
The bombing, in which two bombers belonging to the Islamic State (ISIS) blew themselves up in the midst of a crowd made up largely of leftists and Kurdish sympathisers, was the deadliest terrorist attack in modern Turkish history, killing 109 civilians and injuring 500 more.
It followed ISIS bombings of a pro-Kurdish political party rally in Diyarbakır on July 5, in which five were killed and over 100 injured, and on a group of leftists in the town of Suruç in Turkey who were planning a trip in solidarity with the Kurdish Syrian town of Kobani on July 20, in which 33 were killed and 104 injured

The three-page long EUINTCEN  report was circulated apparently as an urgent, top classified briefing note, dated October 13, 2015 – only three days after the attack.

Dat laatste is bijzonder interessant, aangezien ook in de westerse pers van begin af aan twijfel heerste over de uitspraken van de regering-Erdogan over het Koerdische karakter van deze aanslag. Dat het nu in de openbaarheid komt suggereert dat ook de EU hoopt Erdogan de voet dwars te kunnen zetten. Dat zou ook diens rabiate uitspraken richting EU verklaren – hoewel daarvoor ook weer niet al te veel nodig is, zo heeft het verleden wel geleerd.

Nu nog graag de volledige tekst van dat rapport.

 

 

 

1 reactie

  1. Cool Pete schreef:

    Goed artikel.

    Al jaren, zeg ik, dat alle “aanslagen”, net als die fake “coup”,
    allemaal het werk zijn van Erdogan zelf. Er gebeurt niets in Turkije, zonder dat
    de islamo-fascistische diktator dat wil.
    Wie goed kijkt, analyseert, de momenten, de doelwitten, de motieven bekijkt,
    dan wordt het allemaal heel duidelijk.
    Niet voor niets sluit hij vele duizenden op { journalisten ! ], en heeft hij vele tienduizenden
    uit hun beroep gezet; de media en internet aan banden gelegd; enz.
    Op de zelfde manier, maar dan militair, opereert hij in Syrie en Irak, en laat daar
    jihadi’s het vuile werk opknappen.
    De genocide op de Kurden, blijft het belangrijkste doel. Daarnaast :
    gebieds-uitbreiding in Syrie en Irak, . het soennisme [ Moslim Broederschap] verbreiden,
    banden met islamitisch / Turk[meen]s West-Azie aanhalen, [Zuid-]Europa islamiseren. E.a.