RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Als ik bij elke dode hond zou moeten huilen, kan ik mijn werk niet goed doen'

Monique Verkerk.

​Baasjes die hun huisdier levend begraven of vastspijkeren aan een boom. Een moederhond die samen met haar puppy's verdronk, nadat ze samen in een zak in het water werden gegooid. Monique Verkerk ziet als forensisch dierenarts de gruwelijkste dingen. "Het is mijn taak om uit te zoeken: wat is hier gebeurd?"

Als we Monique Verkerk bellen is ze net klaar met het doen van een sectie op een hond waarbij het vermoeden bestond dat hij is mishandeld. "We snijden het dier dan open en doen onderzoek om vast te stellen wat de doodsoorzaak is. Soms doen we een scan, zo kunnen we ook vaststellen of er bijvoorbeeld sprake is van oudere inwendige bloedingen. Die kunnen namelijk duiden op langdurige mishandeling."

Eerste forensisch dierenarts van Nederland

Verkerk heeft vandaag een lange dag voor de boeg. "Om 6.00 uur vanochtend deed ik de eerste sectie, en daarna ben ik aan het werk gegaan in de praktijk als dierenarts. Ik doe het er nu nog allemaal naast, in mijn eigen tijd en van mijn eigen geld."

Forensische diergeneeskunde staat volgens Verkerk in Nederland nog in de kinderschoenen. Daarom besloot ze zes jaar geleden de stichting Forensisch Dierenonderzoek op te zetten en mag ze zich na vier jaar studie aan de Universiteit van Florida de eerste forensisch dierenarts van Nederland noemen.

Huiselijk geweld

"Er wordt nog veel te weinig onderzoek gedaan bij vermoedens van dierenmishandeling", vertelt ze. "En dat terwijl dierenmishandeling vaak ook gerelateerd is aan ander huiselijk geweld."

Dat merkte Verkerk onlangs in de praktijk. "Er had zich een vrouw bij de politie gemeld die regelmatig ernstig mishandeld werd door haar man. Ze vertelde ook dat hij hun honden jarenlang mishandelde. Die honden waren inmiddels al overleden, maar wij hebben ze opgegraven en onderzocht. Daaruit bleek dat de honden inderdaad jarenlang mishandeld waren. Mijn sectierapport werd toegevoegd aan het politierapport, waardoor de aanklacht tegen de man nog steviger werd."

'Wie doet nou zoiets?'

Tijdens haar werk als forensisch dierenarts komt Verkerk vaak vreselijke dingen tegen. "Baasjes die hun hond hadden ingemetseld, hun hond hebben doodgeschoten, een moeder met puppy's en al in een zak in het water gooien om te verdrinken."

Het laat Verkerk niet koud, maar ze moet als forensisch dierenarts objectief blijven. "Natuurlijk denk ik bij zulke gevallen: wie doet nou zoiets? Maar ik kan het wel zakelijk benaderen, en dat moet ook wel. Want als ik bij elke dode hond zou moeten huilen, kan ik mijn werk niet goed doen."

Bekijk hier de beelden van haar werk: 

Voor het eerst heeft Nederland een gediplomeerd forensisch dierenarts. Monique Verkerk heeft in Amerika een speciale opleiding gevolgd waar ze leerde hoe ze dierenmishandeling kan herkennen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dierenartsen melden mishandeling vaak niet