Aangepast

Op campagne: Turkse partijen strijden om de stem van de Turkse Nederlander

  • Dieuwke van Ooij & Bulent Moran

  • Dieuwke van Ooij & Bulent Moran

Eind deze maand zijn er in Turkije verkiezingen, de Turken brengen dan hun stem uit voor zowel de president als het parlement. Turkse Nederlanders gaan aanstaande vrijdag al naar de stembus, in Amsterdam, Deventer of Den Haag. Volgens de Turkse ambassade gaat het om een kwart miljoen potentiële kiezers.

De mening van kiezers over de grens is belangrijk voor Turkije: in totaal gaat het om zo'n 5 procent van het aantal kiezers. Ook in Nederland voeren vertegenwoordigers van Turkse politieke partijen actief campagne, sinds de president de vervroegde verkiezingen aankondigde. In tegenstelling tot vorig jaar verlopen de campagnes dit keer uiterst rustig.

Vorig jaar liep de campagne voor een Turkse referendum uit de hand, vooral in Rotterdam. Premier Mark Rutte had eerder al aangekondigd dat Turkse kabinetsleden niet welkom zijn in Nederland om campagne te voeren. AK-partij Nederland heeft zich daar blijkbaar bij neergelegd en dit jaar bewust gekozen om geen politici naar Nederland te halen.

Campagne op een laag pitje

"Het was leuk geweest als een parlementariër naar Nederland was gekomen om campagne te voeren, maar zonder dat doen we het ook goed", zegt Mustafa Aslan, de Nederlandse verkiezingscoördinator van de AK-partij, tegen Nieuwsuur. "Andere partijen doen het wel, maar wij willen dit keer onze campagne op een laag pitje houden."

Aslan erkent dat de rellen in Rotterdam na het terugsturen van een Turkse minister door burgemeester Ahmed Aboutaleb en premier Rutte, niet goed waren. Dit jaar maakt de partij van president Recep Tayyip Erdogan in Nederland dankbaar gebruik van de ramadan. De AK-partij organiseert de bijeenkomsten rond de maaltijd die 's avonds het vasten breekt, de iftar.

De democratie die wij hier in Nederland kennen, willen wij ook in Turkije.

Arzu Özalp, oppositiepartij CHP

Arzu Özalp is de voorzitter van de Nederlandse tak van oppositiepartij CHP, maar ook kandidaat voor het Turkse parlement. Zij heeft wel een Turkse parlementariër naar Nederland gebracht om campagne te voeren. Samen met de Turkse politicus Necati Yilmaz is ze heel Nederland afgereisd om Turkse Nederlanders te overtuigen om op CHP te stemmen. "Wij nodigen hier regelmatig CHP-parlementariërs uit. Dus tijdens deze verkiezingsperiode ook."

Ze zegt zich zorgen te maken over de situatie in Turkije, met name over de democratie. "De democratie die wij hier in Nederland kennen, willen we daar ook." Dat benadrukt Özalp ook als ze Turkse kiezers in Nederland toespreekt. Ze voelt zich "verantwoordelijk voor het beschermen van de democratie" en zet zich daarom in voor de Turkse politiek.

Het is volgens Özalp wel erg moeilijk om campagne te voeren voor de oppositie. "In Turkije worden bijvoorbeeld vlaggen en campagnemateriaal door de AK-partij weggehaald en vervangen door hun eigen materiaal." Maar ook in Nederland is het moeilijk voor de oppositie. "We zijn bijvoorbeeld in de moskeeën niet welkom."

Mustafa Aslan zet zich in Nederland graag in voor de AK-partij. "Ik ben het helemaal eens met de standpunten van mijn partij. De AK-partij krijgt hier tenminste 70 procent van de stemmen en iemand moet zich ervoor inzetten. Die verantwoordelijkheid trek ik graag naar me toe."

Maar waar Özlap van CHP zich in Nederland ook inzet voor de PvdA en de Partij voor de Dieren, is Alsan niet actief in de Nederlandse politiek. "Ik stem wel en ik steun ook Nederlandse partijen, maar ik ben hier niet actief. Dat wil ik namelijk niet vermengen met mijn werkzaamheden voor de AK-partij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl