NOS Nieuws•

Tienduizenden Britse vrouwen vieren 100 jaar kiesrecht

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

In Britse steden zijn tienduizenden vrouwen de straat opgegaan om te vieren dat vrouwen honderd jaar geleden het kiesrecht kregen.

In Londen, Edinburgh, Cardiff en Belfast droegen vrouwen groen, wit en paars, de kleuren van de suffragette-beweging. De suffragettes voerden tientallen jaren actie voor vrouwenkiesrecht. Volgens The Guardian gingen bij de 'Processions' meer dan 100.000 vrouwen de straat op.

Beloningsverschil

Het doel van het evenement was om aandacht te vestigen op de huidige ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, zegt Helen Marriage, directeur van de organiserende stichting Artichoke. Ze wees onder meer op het beloningsverschil tussen beide seksen en seksuele intimidatie op de werkvloer. Marriage noemde de sfeer tijdens het evenement feestelijk.

In 1918 mochten Britse vrouwen boven de 30 jaar die een bepaald bezit hadden, stemmen. Tien jaar later mochten alle vrouwen van boven de 21 stemmen, waarmee ze dezelfde rechten als mannen kregen.

Nederland kreeg algemeen mannenkiesrecht in 1917, terwijl vrouwen toen al passief kiesrecht kregen en het algemeen vrouwenkiesrecht in de grondwet mogelijk werd gemaakt. Twee jaar later werd geregeld dat ook vrouwen mochten stemmen. In 1922 waren de eerste verkiezingen met algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl