NOS NieuwsAangepast

Dé foto van de G7-top met 'overste Merkel en vervelend jongetje Trump'

"Dat gezicht van Trump. Net alsof hij voor de zoveelste keer kattenkwaad heeft uitgehaald en hem voor de zoveelste keer de les wordt gelezen." Marcel Molle, voorzitter van stichting de Zilveren Camera én oud-winnaar van de Zilveren Camera, laat zijn licht schijnen over de foto waar de hele wereld dit weekend over praat.

Een onderonsje met onder meer bondskanselier Merkel, premier Abe en president Trump (vlnr)

President Trump zit op de G7-top in Canada, omringd door onder meer Angela Merkel, Shinzo Abe, Theresa May en Emmanuel Macron. "Dit is echt een geweldige kiek", zegt Molle. "Overste Merkel die het vervelende jongetje Trump even de les leest. Toen ik vanochtend wakker werd en de foto zag, dacht ik meteen: paf! Dit is een knaller." Een onderschrift is eigenlijk niet meer nodig, denkt hij.

Maar wat zien we hier eigenlijk tijdens deze 'spontane ontmoeting' tussen twee werksessies in? En wat kunnen we opmaken uit de lichaamstaal van deze wereldleiders, die hier op een kluitje bij elkaar zijn? Kijkt Trump überhaupt wel naar Merkel? Of laat hij zich niet de les lezen? "We zien in ieder geval iets wat we normaliter niet zien. En het symboliseert wat vooraf al werd gezegd: de G6+1. Dat is dit natuurlijk."

Boosheid

Volgens Marcel Molle is het vooral de mimiek van Trump die de foto typeert. "Kijk naar zijn gezicht. Zittend, zijn armen over elkaar. Echt zo'n houding van: jullie maken me toch niets. Kom maar op. Ik heb de kaarten in handen en uiteindelijk moeten jullie me toch wel volgen."

Molle doelt op de Amerikaanse president die een week geleden besloot de importheffingen te verhogen voor staal- en aluminiumproducten uit Canada, Mexico en de Europese Unie. En dat maakte woedende reacties los bij de getroffen landen, die de afgelopen dagen voor een groot deel vertegenwoordigd waren in het Canadese Quebec.

Ze hebben allemaal hun eigen werkelijkheid.

Marcel Molle, voorzitter Stichting de Zilveren Camera

Journalisten waren niet aanwezig bij dit informele moment tijdens de G7. Maar de verschillende delegaties slingerden wel zelf foto's de wereld in. Zo was de Duitse fotograaf Jesco Denzel er als officiële fotograaf van de regering van Merkel bij. De foto die hij maakte verscheen op het Instagramaccount van de bondskanselier.

Volgens Molle is dit een vorm van politiek bedrijven. "Maar, ze doen het allemaal. Als je bijvoorbeeld naar de foto van Trumps woordvoerder Sarah Sanders kijkt, dan lijkt het alsof Trump nog één keer uitlegt hoe het zit. Neem je de foto van Macron, dan is het net alsof Macron dat doet. En zo hebben ze allemaal hun eigen werkelijkheid." Maar, zegt Molle, de echte werkelijkheid blijft een wild guess: "Wij zijn er niet bij geweest."

Hieronder zie je meerdere foto's vanuit verschillende standpunten, verspreid door delegaties van de verschillende G7-landen:

  • Emmanuel Macron (Instagram)
    Dit is de foto die door Emmanuel Macron werd gedeeld
  • Giuseppe Conte (Twitter)
    Zo ziet de foto van de Italianen eruit
  • Sarah Sanders (Twitter)
    Dit is het onderonsje door de ogen van de Verenigde Staten
  • Shinzo Abe (Twitter)
    De Japanners publiceerden deze foto
  • Reuters
    En Canada verspreidde onder meer dit beeld van de ontmoeting

Op internet wordt de vraag al gesteld of we het hier kunnen hebben over een prijswinnende foto. "Als je niet naar de opdrachtgever kijkt, dan zou dit een winnaar kunnen zijn", denkt Molle. Maar hij voegt er direct aan toe dat deze foto dus niet door een journalist is gemaakt. "Als de regering van Merkel de opdrachtgever is geweest, dan ben je als fotograaf dus niet zo vrij in je doen en laten."

Volgens Molle heb je als fotograaf die werkt in opdracht van bijvoorbeeld een regering een 'enorme voorsprong'. "Want je komt dus op plekken waar onafhankelijke fotografen helemaal niet komen." Als voorbeeld noemt hij Pete Souza, die voor Barack Obama werkte. "Die kreeg geweldige toegang tot alles waar Obama ging of stond. Je kunt je dus afvragen of dit soort jongens wel mee moeten doen aan wedstrijden."

Tijdens de laatste uitreiking van de World Press Photo sprak Molle ook met Pete Souza. "En hij gaf toen ook aan niet mee te doen aan dergelijke wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl