Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

10-06-2018 07:01

Meneer Rutte,

U was te druk met de Bilderberg-conferentie en er komen geen verkiezingen aan waarbij u even de stoere staatsman moet uithangen, dus ik kan me voorstellen dat de gebeurtenissen in Oostenrijk dit weekend niet echt top of mind bij u waren.

Dus ik vat ze, ondanks dat ook ik moet woekeren met mijn tijd, even samen.

Vrijdag werd bekend dat de Oostenrijkse regering zeven moskeeën wil sluiten en zo’n veertig imams wil uitzetten en er nog 220 extra onderzoekt. De reden? De politieke islam wordt er gepredikt en er vindt verboden financiering vanuit het buitenland (Turkije) plaats. “Voor parallelle gemeenschappen, de politieke islam en radicalisering is geen plaats in ons land”, verklaarde uw collega Sebastian Kurz.

Er kwam uiteraard meteen een reactie van het bureau van dictator Erdogan, waarmee uw geliefde EU nog altijd zo stevig verkering heeft dat 80 miljoen Turken binnenkort visumvrij mogen reizen naar EU-landen. “Een aanslag op moslimgemeenschappen. Een bewijs van de islamomfobe, racistische en discriminerende wind die door Oostenrijk waait”, aldus woordvoerder Ibrahim Kalin.

Gisteren gooide dictator Erdogan zelf er nog een schepje bovenop. “De stappen die de Oostenrijkse regering neemt zullen de wereld in een nieuwe kruistocht voeren. Zij doen zoiets en wij zouden niets terug doen? Dit betekent dat wij ook stappen zullen ondernemen.”

Het schijnt dat u geschiedenis heeft gestudeerd, dus ik hoef u niets te vertellen over de betekenis van het woord ‘kruistocht’.

Toch?

Grappig detail: ik zocht net even op hoeveel inwoners Turkije heeft. Bij de laatste telling, vorig jaar, waren dat er 80.845.215. Bij de voorlaatste, in 2008, 71.517.100. Een groei van 13 procent (!) binnen tien jaar. Er is, zullen we maar zeggen, stevig doorgefokt om voldoende soldaten voor de kruistocht paraat te hebben. En dan reken ik de dependance Duitsland (2,8 miljoen Turken) niet eens mee.

Als u nog iets goeds voor het land wilt doen voor u volgend jaar naar Brussel vertrekt, zeg ik: word een beetje meer Sebastian Kurz en een beetje minder Frans Timmermans.

Een beetje meer schuurpapier en een beetje minder glijmiddel.

Eén Hendrik Colijn was wel genoeg.

Groet,

JanD