De verdachte bij aankomst in Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Gevluchte Iraakse moordverdachte terug in Duitsland

De 20-jarige Irakees die Duitsland ontvluchtte na de moord op een tiener is terug in het land. Hij kwam vanavond vanuit het Iraakse Erbil per vliegtuig aan in Frankfurt.

Ali Bashar is meteen overgebracht naar Wiesbaden, waar hij door de politie is verhoord. Vandaag wordt hij voorgeleid aan de rechter.

"Het is een schrale troost voor de familie van het meisje. Mijn gedachten gaan uit naar hen in deze moeilijke uren", zei minister Seehofer van Binnenlandse Zaken. "Maar voor onze samenleving is het belangrijk dat misdaden snel opgelost worden en er recht wordt gesproken."

Bekentenis

De man wordt verdacht van de moord op de 14-jarige Susanna, die afgelopen woensdag dood en verkracht werd teruggevonden, na een vermissing van twee weken. Bashar bleek kort na de moord naar Irak te zijn gevlucht. Daar werd hij gisterochtend opgepakt door de Koerdische veiligheidsdiensten.

Volgens de Koerdische politie heeft de man al een bekentenis afgelegd. Hij zou onder invloed van drank en drugs ruzie hebben gekregen met het meisje, waarmee hij bevriend was. Toen ze dreigde naar de politie te stappen, wurgde hij haar.

We kunnen alleen samenleven als we ons allemaal aan de wet houden.

Angela Merkel

Een rechter moet "in alle duidelijkheid oordelen" over de moord op de 14-jarige Susanna, zei bondskanselier Merkel. In de marge van de G7-top reageerde ze kort op de moordzaak die Duitsland al dagen in zijn greep houdt.

"Het is een afschuwelijke moord", zei Merkel. "Net als ieder ander word ik geraakt door het onbeschrijflijke leed voor de familie en het slachtoffer."

Merkel spreekt op de G7

In Duitsland klonk veel kritiek op het gemak waarmee de verdachte kon ontsnappen met valse papieren van de Iraakse ambassade. Ook werd Merkel bekritiseerd dat de moord een uitvloeisel van haar immigratiebeleid was.

Merkel reageerde niet uitgebreid op de ophef. Wel zei ze dat integratie serieus genomen moet worden. "We moeten keer op keer onze waarden duidelijk maken en iedereen straffen die de wet breekt. We kunnen alleen samenleven als we ons allemaal aan de wet houden."

Vandaag werd in Duitsland door voor- en tegenstanders van het immigratiebeleid geprotesteerd. Tijdens een minuut stilte voor Susanna in Mainz werd opgeroepen haat niet met haat te vergelden. Elders in de stad protesteerden AfD-aanhangers onder het motto Es reicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl