Direct naar artikelinhoud

We Are Here speelt met vuur

Ruben KoopsBeeld Wesley van Zutphen

De werkelijkheid verandert voortdurend, maar in het stadhuis zien ze dat meestal pas als de verandering al heeft plaats gevonden. Politiek Amsterdam heeft het er maar moeilijk mee.

Zo is de mening over het project Noord/Zuidlijn aan het opschuiven. Oud-wethouder Geert Dales had zelfs de lachers op zijn hand deze week, tijdens een avondje over de nieuwe metro in De Balie. Dales, onder wiens verantwoordelijkheid werd besloten tot de bouw van het project, veegde op ludieke wijze de vloer aan met alle andere sprekers. ­Iedereen die het gewaagd had vraagtekens te zetten bij de overschrijding van ­anderhalf miljard euro, de jarenlange vertraging, of de onaanvaardbare risico's die tijdens de bouw werden genomen, kreeg een sneer.

Dales voorspelde dat het de laatste keer zou zijn dat er met verbittering over het project werd gesproken. Een onder­steunend citaat hierbij komt van wijlen Henk Hofland: 'Elke metro is mislukt tot die rijdt'. Het publiek vol (oud-)raadsleden en ambtenaren klapte de handen blauw, er hing zelfs iets van bewondering in de lucht. Die Dales had het toch maar aangedurfd.

Ondertussen kantelt er nog een beeld, maar nu lijkt het stadhuis zich dat juist als laatste realiseren. Het gaat om de actiegroep We Are Here, die al sinds 2012 met het kraken van gebouwen aandacht vraagt voor een verbeterde asielprocedure. De linkse partijen in de raad steunen de groep en ook in de stad was er begrip voor de strijd die de uitgeprocedeerden voeren.

Maar We Are Here speelt met vuur. Het begon al toen de groep eerder dit jaar een rijtje leegstaande sociale huurwoningen betrok, waarbij enkele kraakwachten werden lastiggevallen. De bekendste hiervan stond te douchen toen de activisten de deur openbraken. Huisvredebreuk heet dat, maar het werd in de Stopera al snel omgedoopt tot 'vergiskraak'. Toch bleven de linkse partijen en D66 pal achter de groep staan, zoals zij de af­gelopen jaren gewend waren. Want de oplossing, 24-uurs­opvang, ligt binnen handbereik.

Dat die onvoorwaardelijke steun voor de groep niet vanzelfsprekend is, blijkt wel uit de reactie van D66 en PvdA in Amstelveen. Die reageerden ronduit afwijzend toen We Are Here deze week neerstreek in de buurgemeente. "Amstelveen is niet de plek voor deze mensen om een oplossing te vinden," zei de lokale PvdA-fractievoorzitter, D66 was 'geschrokken' en steunde een snelle ontruiming.

Amstelveen is vlakbij, maar de benadering van We Are Here verschilt hemelsbreed. Dit laat goed zien dat de Amsterdamse partijen in een eigen politieke realiteit leven.

Het beeld van We Are Here kantelde definitief toen de groep deze week na het verlaten van de Rudolf Dieselstraat een ander gebouw in de stad probeerde te kraken. Dit werd bewoond door kraakwachten, die de groep fysiek moesten tegenhouden om hen ervan te weerhouden hun tijdelijke woning te betreden. Beelden van de schermutseling gingen het hele land door. Een groep mannen die luid schreeuwend en dreigend je huis binnendringt, een nachtmerriescenario.

Maar in de Stopera leken de beelden nauwelijks impact te hebben. Ja, met de mond werd beleden dat dit echt niet kon. Maar een VVD-voorstel om de 'vergiskrakers' harder aan te pakken, waarmee zelfs loco­burgemeester Rutger Groot Wassink (GroenLinks) kon leven, werd weggehoond door het linkse blok en D66-voorman Reinier van Dantzig. Het is blinde loyaliteit aan een groep die zich de afgelopen tijd niet van haar beste kant heeft laten zien.

Zoals de Noord/Zuidlijn na ­elke rit een beetje positiever zal worden beoordeeld, zal We Are Here er na elke vergiskraak wat slechter opstaan bij de Amsterdammers. De verkiezingen zijn net geweest, dus de linkse partijen hebben niets te vrezen. Het risico bestaat echter dat de stad er genoeg van krijgt en er beetje bij beetje minder barmhartig wordt.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Zoals de Noord/Zuidlijn na ­elke rit een beetje positiever zal worden beoordeeld, zal We Are Here er na elke vergiskraak wat slechter opstaan bij de Amsterdammers
We Are Here speelt met vuur
Beeld Steen