RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Lisa (18) is jongste buschauffeur van Nederland: 'Wat zou opa trots zijn geweest'

Een meisjesdroom was het niet. Maar dat maakt het niet minder bijzonder. Lisa Werner uit Vlijmen is de jongste buschauffeur van Nederland. Ze is nog maar 18.

Haar hobby is wenkbrauwen epileren: "Vooral bij bekenden en familieleden hoor." Maar daar haar beroep van maken vond Lisa niet zo'n goed idee. En blijven werken bij Bakker Bart zag ze zichzelf ook niet nog jaren doen. Maar toen haar stiefvader haar op de mogelijkheid wees om buschauffeur te worden, trok ze de stoute schoenen aan en ging op gesprek. 

Leuke reacties 

Miniatuurvoorbeeld

'Heb je wel een rijbewijs?' 'Hoe oud ben jij eigenlijk?' Het valt veel passagiers wel op dat er ineens een 18-jarige achter het stuur van de bus zit. Maar het maakt Lisa niet uit. Ze vindt het wel stoer zelfs. "Ik krijg alleen maar positieve reacties: '18? Wow! Super knap!'."

Sinds vorig jaar hoef je geen 21, maar nog maar 18 te zijn om de opleiding tot buschauffeur te mogen doen. Lisa werd vorig jaar november 18 en heeft de opleiding inmiddels afgerond. "Rijden vond ik sowieso al leuk en de opleiding ging goed. Techniek vind ik niet zo interessant, dus over de theorie van de techniek van de bus heb ik twee keer gedaan, maar praktijk ging in één keer goed."

In de genen

Ze denkt dat de aanleg voor het rijden in haar genen zit. Haar opa was namelijk 40 jaar lang buschauffeur. "Ik heb hem niet gekend, omdat hij al was overleden, maar ik denk dat hij heel trots geweest was. Dat zegt de familie ook. Jammer dat hij het niet kan meemaken."

Collega's die haar opa wel gekend hebben, spreken haar er geregeld op aan. "'Mooie vent' zeggen ze dan. Er is zelfs een tijdje een bushalte naar hem vernoemd geweest." 

Zo veilig mogelijk

Het is een hele verantwoordelijkheid, zo'n bus vol mensen. En dat realiseert Lisa zich goed. "Je doet gewoon je ding. Je probeert zo veilig mogelijk te rijden. En als ik een keer twijfel of ik ergens wel of niet langs kan, dan stop ik gewoon even. Het gaat tot nu toe heel goed eigenlijk."

Lisa is nu ruim een maand aan het werk voor busbedrijf Arriva. Eerst reed ze vooral rond Waalwijk, maar inmiddels heeft ze haar eigen vaste busroute tussen Den Bosch en Tilburg. Ze is trots dat ze de jongste is en is helemaal happy: "Dit zie ik mezelf wel doen tot ik niet meer kan."

Meer op rtlnieuw.nl:
Ministers: Teeven op de bus, hoe leuk is dat!