RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Misbruikte jongeren doen geen aangifte vanwege houding politie'

Beeld © Getty Images

De politie pakt zeden- en mensenhandel niet goed aan. Minderjarige slachtoffers doen steeds minder aangifte vanwege de houding van de politie, zegt Merel van Groningen, ervaringsdeskundige en begeleider van loverboyslachtoffers.

De bereidheid om aangifte te doen onder minderjarige slachtoffers is volgens een onderzoek extreem laag, meldt De Telegraaf.

Seksfilmpje online

"Ik ken gevallen van minderjarige loverboyslachtoffers die bij een rechercheur te horen krijgen: 'maar het is je eigen schuld'. Zo’n slachtoffer ben je kwijt", zegt ze in de krant. 

Veel aangiftes belanden volgens haar op de plank. Van Groningen noemt het voorbeeld van een seksfilmpje waarin een minderjarig meisje voorkomt. Zij deed daarvan twee jaar geleden aangifte. Haar werd verteld dat het filmpje offline gehaald zou worden, maar het is nog steeds te zien.

De Nationale Politie zegt in een reactie dat zeden- en mensenhandelzaken wel degelijk prioriteit hebben, en dat alle politiemensen een cursus krijgen om dit soort zaken te herkennen.

Sylvia spoorde haar verkrachter zelf op:

Aangerand worden en geen hulp krijgen van de politie. De 28-jarige Silvia Veld laat het hier niet bij zitten. Ze neemt het heft in eigen handen en spoort haar misbruiker zelf op. Vandaag presenteert ze haar boek met haar ongelofelijke verhaal.