Zes jaar cel voor ripdeal in Stadskanaal

Schietpartij Stadskanaal, het slachtoffer liep een dwarslaesie op. Illustratie: Annet Zuurveen

Schietpartij Stadskanaal, het slachtoffer liep een dwarslaesie op. Illustratie: Annet Zuurveen

De rechtbank heeft zes jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 41-jarige Andre L. uit Spijkenisse wegens een diefstal met geweld. Er was acht jaar cel geëist wegens een poging tot doodslag. Dit laatste kan volgens de rechtbank niet worden bewezen. 

L. schoot in november 2016 een toen 21-jarige man neer tijdens een ripdeal in zijn woning in Stadskanaal. De verdachte zou voor 9.000 euro drie kilo wiet kopen van het slachtoffer en een tweede man.

L. beriep zich op noodweer. Hij zei dat hij plotseling werd aangevallen. Hij zou ook geen wapen bij zich hebben gehad. Maar ook daar gaat de rechtbank niet in mee. Wel dat L. heeft geschoten tijdens de worsteling die ontstond toen duidelijk werd dat er volgens afspraak zou worden betaald.

De verdachte heeft een lange criminele carrière en volgens de rechtbank kiest de man er bewust voor om een crimineel leven te leiden.

Het slachtoffer raakte zeer ernstig gewond en is blijvend verlamd, als gevolg van een levensreddende operatie. Hij had een schadeclaim ingediend van 100.000 euro. De rechtbank wees 25.000 euro toe.