Veroordeelde verkrachter uit Meppel slaat opnieuw toe (straf 3 jaar en tbs)

Een 30-jarige man uit Meppel is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor het verkrachten van een vrouw in zijn woonplaats.

De dader en het slachtoffer kenden elkaar. Beiden lieten 12 december vroeg in de avond hun honden uit. Met een smoesje ging hij met de vrouw mee in huis, waar hij haar aanviel. Terwijl de vrouw met geweld verkracht werd lagen haar drie kinderen boven te slapen. De rechtbank vindt de verkrachting bewezen. Maar de Meppeler is vrijgesproken van poging tot doodslag.

Kneep keel dicht

Het OM vond twee weken geleden wel dat er sprake was van poging doodslag. De man kneep haar keel dicht toen zij over de politie begon. De rechtbank heeft niet de overtuiging gekregen dat het de bedoeling was van de man om het slachtoffer te doden. ,,Zij kon nog communiceren en is niet buiten bewustzijn geweest, blijkt uit haar verklaringen. Het ging hem meer om haar in bedwang te houden en de door hem gewenste seks te hebben.”

Niet veilig in huis

De rechtbank rekent de man de verkrachting zwaar aan. De psychische gevolgen voor het slachtoffer zijn groot. ,,Vrij kort na haar verkrachting ontdekte de vrouw dat zij zwanger was, zij wist niet meteen wie de vader zou zijn. Dat maakte het extra zwaar. De vrouw en haar partner voelen zich niet meer veilig in hun huis. Daarom gaan ze verhuizen.” De Meppeler moet het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 14.500 euro betalen.

Tegen de verdachte was 5 jaar en tbs met dwang geëist. De straf valt lager uit, omdat de poging doodslag niet bewezen wordt geacht. De man is eerder voor verkrachting veroordeeld. Van de veroordeling in 2014 stond nog een voorwaardelijke celstraf van elf maanden open. Die moet van de rechtbank ook worden uitgezeten.