Razan al-Najjar
NOS NieuwsAangepast

Gaas en verband waren de wapens van de Palestijnse Razan

Bij de protesten aan de grens van Gaza met Israël zijn de afgelopen weken veel slachtoffers gevallen. De meeste slachtoffers blijven anoniem. Niet Razan al-Najjar: haar dood wordt al dagen overal besproken.

Razan, 21 jaar en verpleegster, kwam vrijdag om het leven in de grensstrook. Waarschijnlijk maakte een kogel van het Israëlische leger een einde aan haar leven. Dat leger doet intussen onderzoek naar de toedracht, maar wijst erop dat Hamas geen burgers aan de grens moet toelaten.

Het was een jonge vrouw die regelmatig met gevaar voor eigen leven naar de grens ging om gewonden te helpen.

Arlene Gelderblom, NOS-correspondent

Het incident krijgt zo veel aandacht om twee redenen, legt correspondent Arlene Gelderblom uit. "Allereerst was het een jonge vrouw die regelmatig met gevaar voor eigen leven naar de grens ging om gewonden te helpen. Razan was er vanaf de eerste protestdag bij, en wilde laten zien dat vrouwen een belangrijke rol kunnen spelen in de conservatieve samenleving in Gaza."

Ook was Razan de laatste tijd een relatief bekend figuur geworden. "Ze heeft om diezelfde reden veel media-aandacht gekregen."

In een oogwenk weg

Razans moeder besloot in de media over haar overleden dochter te vertellen. "In een oogwenk was ze weg, de deur uit. Ik rende nog naar het balkon om haar te zien, maar ze was al verdwenen tussen de mensen in de straat." Het was de laatste keer dat de Palestijnse Sabreen al-Najjar haar dochter levend zag.

Ik wilde haar zo graag zien een witte trouwjurk en niet in haar lijkwade.

Moeder Razan

"Ze zei dat ze naar de protesten ging aan de grens", vertelt haar Razans moeder tegen Al Jazeera. "Het maakte haar niet uit wat mensen zeiden, ze was volledig geconcentreerd op haar werk in het veld als een vrijwillig verpleegkundige. Het verbeeldde haar kracht en vastberadenheid."

"Mijn dochter had geen wapens, ze was een verpleegkundige. Ze gaf veel om haar mensen", zegt Sabreen. "Ik wilde haar zo graag zien een witte trouwjurk en niet in haar lijkwade."

Doktersjas

Volgens ooggetuigen probeerde Razan vlak voor haar dood een gewonde demonstrant te helpen, op ongeveer honderd meter van de grens. Daarbij had ze haar witte doktersjas aan. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid hield ze haar handen omhoog toen ze de grens naderde. Toch werd ze door een Israëlische soldaat in haar borst geschoten, zeggen de Palestijnse autoriteiten.

In het grensgebied is het al weken onrustig. Afgelopen week werden vanuit de Gazastrook tientallen mortiergranaten en raketten naar Israël geschoten. Israël reageerde met aanvallen op doelen van Hamas. Ook gaan de protesten door. Aanstaande dinsdag is er een nieuw protest aangekondigd.

'Dit waren haar wapens'

Bij Razans begrafenis waren gisteren duizenden mensen. Even daarvoor had haar vader het bebloede medische hesje van Razan laten zien aan cameraploegen. Uit de zakken haalde hij verband en gaas. "Dit waren haar wapens", zei hij.

Razan's vader (tweede van links) houdt haar medisch vest, verband en gaas omhoog

Razan kwam eerder in het nieuws vanwege haar rol als hulpverlener. Ze noemde het verzorgen van de gewonden haar plicht. "Ik zou me diep schamen als ik er niet zou zijn voor mijn volk", zei ze in een eerder interview met Al Jazeera. Tegen The New York Times zei ze dat verplegen "niet alleen een taak voor mannen" is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl