RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Schurft in studentenhuizen: 'Lijkt iets middeleeuws, maar het is nooit weggeweest'

Archieffoto. Beeld © anp

Schurft. Het klinkt als iets van lang geleden. Toch is deze hardnekkige huidziekte nog steeds een serieus probleem. Vooral in drukke studentenhuizen komt schurft steeds vaker voor. Hoe herken je het en kun je een besmetting voorkomen?

Rode bultjes, blaasjes, gangetjes onder de huid en vooral veel jeuk. Harde cijfers zijn er niet, omdat het niet verplicht is om schurft te melden. Toch ziet de GGD in onder andere Hollands Midden en Utrecht dat de ziekte steeds vaker in studentenhuizen de kop op steekt.

"In 2016 hebben tien studentenhuizen in Leiden zich vanwege schurft gemeld. Vorig jaar waren dat er al 19", vertelt Inge van Disseldorp, arts infectieziekten bij de GGD Hollands Midden. "Dit jaar hebben er nog maar drie studentenhuizen zich gemeld, maar het fluctueert heel erg." 

Wat is schurft?

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een besmettelijke parasitaire huidziekte veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft tunneltjes in de bovenste laag van de huid en legt daar vervolgens eitjes in en laat afvalproducten achter. Dit veroorzaakt jeuk. De meeste kans op besmetting loop je bij huidcontact dat langer duurt dan 15 minuten, zoals seksueel contact. Buiten de huid kan de schurftmijt ongeveer 24 uur lang overleven. Daarom kan besmetting ook via kleding plaatsvinden. 

"Schurft komt voor onder mensen die dicht op elkaar leven en wisselende seksuele contacten hebben, zoals we vaak bij studenten zien", zegt Van Disseldorp. "Als een huisgenoot het heeft, worden alle huisgenoten uit voorzorg meebehandeld." Volgens de GGD-arts wordt er onder studenten meestal goed gesproken over de ziekte. "Het is bij studenten niet zozeer een taboe. Ze delen het openlijk met huisgenoten."

Tekst gaat verder onder foto.

Miniatuurvoorbeeld


Schurft op de handen en polsen.

Op zoek naar de mijt

Ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bevestigt dat het de laatste tijd vaker te maken krijgt met studenten met schurft. "Vooral afgelopen zomer waren er veel problemen in studentenhuizen", zegt dermatoloog Sjan Lavrijsen van het LUMC. 

Het constateren van schurft kan soms wel moeilijk zijn. De symptomen kunnen namelijk lijken op die van andere huidaandoeningen. "Rode bultjes, blaasjes of jeuk hoeven niet per se te wijzen op schurft. Daarom gaan wij met een speciale huidloep ook echt op zoek naar de mijt om de ziekte te constateren", vertelt Lavrijsen. De jeuk en huiduitslag komt voornamelijk voor op polsen, genitaal gebied, rond de navel, tepels, oksels en tussen de vingers.

Behandeling

Voor de behandeling is het volgens Lavrijsen noodzakelijk dat er een goede samenwerking is tussen de groep mensen waarbij het zich afspeelt, de GGD en dermatologen. "Het vergt veel organisatie en werkt alleen als er een goede samenwerking is tussen alle partijen." Kleding en beddengoed moet op zestig graden gewassen worden en 24 uur lang mag niemand gebruik maken van de bedden, kleding en meubels. Ook moet iedereen die nauw contact met de besmette persoon heeft gehad zo snel mogelijk worden ingelicht. "Dat gaat om bedpartners maar ook familieleden of andere bewoners", zegt Lavrijsen. 

De aandoening is verder onschuldig en kan goed worden behandeld. Met een mijtdodende crème is het na enkele dagen tot weken weg. "Het wordt gezien als iets uit de geschiedenis, maar schurft is eigenlijk nooit echt weggeweest", zegt Van Disseldorp. "Het is een vervelende infectie, maar niet ernstig. Er hoeft wat ons betreft dan ook geen meldplicht te komen."

Meer op rtlnieuws.nl: