RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Heftige dag voor hooikoortspatiënten door hitte en oostenwind

Hooikoortspatiënten hebben last van prikkende ogen, slijm en moeten veel niezen. Beeld © ANP

Een stralende dag vandaag, maar dat is minder goed nieuws voor hooikoortspatiënten. Het warme weer en de wind uit oostelijke richting staan garant voor flinke niesbuien en jeukende ogen.

"De komende dagen kunnen we grote klachten voor hooikoortspatiënten verwachten", zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. "Doordat de wind uit oostelijke richting komt, waaien de pollen die zich in Duitsland bevinden ook deze kant op. Een aflandige wind heet dat. Als er wind vanaf zee komt, zijn de klachten voor hooikoortspatiënten minder heftig. Omdat er op zee geen pollen zijn."

Het zijn voornamelijk de pollen van grassoorten waar mensen met hooikoorts veel last van hebben. "En in dit jaargetijde staan grassen volop in bloei", legt weerpresentator Huizinga uit. "Op dit moment wordt er ook veel gras gemaaid, waardoor het gras extra in beweging komt en het stuifmeel de lucht in wordt gelanceerd. Op het moment van maaien kan dat een piek opleveren in de klachten."

Regen

Regen kan verlichting brengen voor hooikoortspatiënten, daarom worden morgen en overmorgen betere dagen voor hen, zij het slechts plaatselijk. "Morgen in de loop van de middag worden er in het zuiden onweersbuien verwacht."

Dit gebeurt er als je last van hooikoorts hebt:

Naar schatting hebben 1 op de 5 Nederlanders last van hooikoorts.

In eerste instantie kunnen de buien de klachten wel verergeren, zegt Huizinga. "De eerste regendruppels brengen de plantjes in beweging, waardoor het stuifmeel de lucht in komt." Maar uiteindelijk komt de verlichting. "Als het goed doorregent, slaan de pollen uiteindelijk op de grond neer. De lucht regent dan schoon, zoals ze dat noemen." Vrijdag begint droog, waardoor hooikoortsklachten aanvankelijk toenemen. Maar in de loop van die dag ontstaan er onweersbuien.

Zonkracht

"Vergeet trouwens ook niet te smeren", wil de weerman nog even benadrukken. "De zonkracht is 6 à 7 vandaag, dus dat is behoorlijk. Zeker mensen met een gevoelige huid zijn binnen 10 à 15 minuten verbrand."

Bekijk hier het kaartje van de pollenradar:

Benieuwd hoe de pollenradar er de komende dagen vijf dagen uit ziet? Bekijk hier de pollenradar voor de komende 5 dagen.

Meer op rtlnieuws.nl: