RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Liefdesrelaties rond het Binnenhof: vaak in stilte, soms veelbesproken

Leon de Jong en Fleur Agema leerden elkaar kennen via een koppelingspoging van hun partijleider Geert Wilders.

Bij GroenLinks zijn ze er niet blij mee: een Tweede Kamerlid en de partijvoorzitter die stiekem een relatie met elkaar hebben. Maar dat er rond het Binnenhof relaties ontstaan, is niet ongebruikelijk. Er zijn genoeg voorbeelden.

Afgelopen weekend werden partijvoorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks door het partijbestuur op het matje geroepen omdat ze in het geheim een liefdesrelatie hadden. Maar zij zijn zeker niet de enigen die een relatie begonnen met een collega in politiek Den Haag.

Van politici die elkaar vonden in de liefde zijn de PVV’ers Leon de Jong en Fleur Agema op dit moment misschien wel de meest bekende voorbeelden. Ze leerden elkaar kennen via een koppelpoging van hun partijleider Geert Wilders. Inmiddels hebben de twee al een paar jaar een relatie en een kind.

PvdA-fractie

Ook in de PvdA-fractie bloeide - in de vorige Kamerperiode - de liefde op tussen twee Kamerleden. Sjoera Dikkers en Jeroen Recourt bleken elkaar wel heel aardig te vinden. Ze spraken elkaar steeds vaker, ook buiten het werk en kregen een serieuze relatie. Ze zijn inmiddels al weer een paar jaar getrouwd.

ZIE OOK: Voorzitter en Kamerlid GroenLinks hadden in het geheim een relatie

Oók in de PvdA-fractie - al wat langer geleden, in de jaren 90 – ontstond er iets kortstondigs tussen Rick van der Ploeg en Marjet van Zuylen. Zij schreef daar uitgebreid over in haar boek Retour Nijmegen – Den Haag. Rond diezelfde tijd gebeurde dat in dezelfde fractie ook tussen de Kamerleden Jan van Zijl en Ella Kalsbeek. Die twee zijn alweer jaren getrouwd.

Over partijgrenzen heen

Maar de liefde tussen parlementariërs beperkt zich niet tot de eigen partij. Het D66-Kamerlid Jan Hoekema en het PvdA-Kamerlid Marleen Barth leerden elkaar kennen tijdens hun werk aan het Binnenhof. De politieke verschillen bleken de liefde niet in de weg te staan en ze zijn alweer jaren getrouwd. De twee waren de afgelopen jaren veel in het nieuws vanwege werk in de Eerste Kamer en zijn werk als burgemeester van Wassenaar. Beide zijn inmiddels gestopt in die functies.

Maar het drukke leven op het Binnenhof zorgt er niet alleen voor dat er iets moois ontstaat tussen Kamerleden onderling. Ook tussen parlementariërs en journalisten ontstaan met enige regelmaat een contact dat verder gaat dan een werkrelatie. Zo schreef parlementair journalist voor de Volkskrant Lidy Nicolasen over haar – inmiddels al lang voorbije - relatie met een PvdA-Kamerlid en latere minister in het derde kabinet Lubbers (1989-1994). De naam van de politicus blijft in het artikel overigens onvermeld.

Henk Bleker en de NRC-journaliste

Van veel recentere datum is de verhouding tussen staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw Henk Bleker  en een journaliste van NRC Handelsblad. Hij kreeg in 2011 een relatie met politiek verslaggeefster Barbara Rijlaarsdam. De verontwaardiging was groot, maar die betrof vooral het leeftijdsverschil van 32 jaar. De twee trouwden in 2015 en hebben een kind. Ze zijn nog steeds samen.

Toch is de kans op spanning groot. Want zoals bij de recent naar buiten gebrachte relatie van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff en voorzitter Marjolein Meijer beoordeelde de één (Meijer) het functioneren van de ander. De twee hebben intussen bekendgemaakt te zullen opstappen.

Recht op vrije partnerkeuze

Volgens advocaat arbeidskwesties Frank Penders zijn relaties op de werkvloer niet eenvoudig te voorkomen. Een bedrijf kan niet verbieden dat er relaties ontstaan op het werk, zei Penders eerder tegen RTL Nieuws. Volgens hem is het Europese recht op privacy voor werknemers en recht op vrij partnerkeuze heel sterk.

Wel kan een bedrijf regels opstellen in een gedragscode. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat als je een relatie hebt op het werk je dat moet melden. Het kan immers van invloed zijn op het werk. In een gedragscode kunnen ook bepaalde afspraken staan over hoe geliefden zich moeten gedragen. Ook kan iemand eventueel worden overgeplaatst naar een andere afdeling als de liefde het werk in de weg gaat zitten.

Mocht er geen gedragscode voor zijn, dan kunnen er met werknemers apart afspraken worden gemaakt.

Meer op rtlnieuws.nl: