De informatiebijeenkomst vond vanmiddag plaats in het kantoor van VNO-NCW in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse ondernemers vrezen voor handel met Iran

""Hoe regel ik mijn betalingsverkeer met Iran?". Deze vraag stond centraal tijdens een informatiebijeenkomst van VNO-NCW en MKB-Nederland over zakendoen met Iran. Ongeruste ondernemers konden daar terecht met al hun vragen.

De zorgen van de Nederlandse ondernemers zijn het gevolg van het besluit van president Trump om de VS terug te trekken uit het atoomakkoord. Daarmee werden de economische sancties tegen Iran weer ingesteld. Slecht nieuws voor ondernemers, want daardoor wordt handel met het land lastiger en kunnen ze indirect last krijgen van Amerikaanse sancties.

Experts en vertegenwoordigers van de overheid waren vandaag aanwezig om vragen van ondernemers te beantwoorden. En die vragen gingen dus vooral over het betalingsverkeer. "Het was altijd al lastig om dat te regelen, maar nu wordt het nog moeilijker", zegt Marhijn Visser van VNO-NCW. Volgens Visser hebben de grote Nederlandse banken banden met Amerika, waardoor transacties tussen Iran en Nederland in de toekomst nog moeilijker worden.

De bijeenkomst trok allerlei bedrijven. "Een architectenbureau, IT-bedrijven, scheepsbouwers, tuinbouwbedrijven, noem maar op", zegt Visser. Allemaal willen ze weten welke gevolgen de Amerikaanse sancties hebben voor hun bedrijf. "Ook al erkennen de Europese Unie en de Nederlandse overheid de sancties van Amerika niet, de Nederlandse bedrijven zullen het indirect alsnog merken."

Omdat veel vragen van ondernemers nog niet konden worden beantwoord, wordt er eind augustus nog een informatiebijeenkomst georganiseerd. Dan zijn ook de eerste Amerikaanse sancties in werking getreden, op onder meer handel in dollars, goud, tapijten, voedingsmiddelen, delfstoffen en halffabricaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl