Conte tijdens zijn toespraak, geflankeerd door Vijfsterrenbeweging-leider Di Maio (links) en Lega-leider Salvini (rechts)
NOS Nieuws

Italiaanse premier Conte in eerste toespraak: 'Europa is ons huis'

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft in zijn eerste toespraak voor het parlement benadrukt dat Europa nog altijd "het huis" van Italië is. "Maar we moeten ons inspannen voor een sterker en eerlijker Europa".

De nieuwe, populistische Italiaanse regering zorgde vorige week voor onrust in de eurozone door te suggereren dat het niet van plan is te voldoen aan de Europese norm voor het begrotingstekort. Daarnaast ergert de eurosceptische minister van Financiën Giovanni Tria zich aan de in zijn ogen oneerlijke concurrentiepositie van Duitsland binnen Europa.

Conte stipte in zijn toespraak dergelijke, gevoelige zaken aan. "Het is ons doel het verschil tussen de economische groei in de EU en die in Italië weg te werken, maar dit moet worden nagestreefd binnen het kader van financiële stabiliteit en vertrouwen in de markten", zei hij in een toespraak waarin hij volop applaus kreeg van zijn coalitiegenoten.

We zijn geen racisten.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte

Over de sancties vanuit Europa tegen Rusland was hij helder: die moeten worden afgeschaft. Italië blijft een trouwe bondgenoot van de NAVO, verzekerde hij, maar Conte bestempelde de benadering van Rusland als verkeerd. "Wij zullen ijveren voor het afschaffen van de sancties, te beginnen met de maatregelen die de burgers het meest treffen."

Daarnaast ging Conte in op het immigratievraagstuk, een belangrijk thema tijdens de Italiaanse verkiezingen. De premier liet weten de immigratie een halt toe te willen roepen en bestempelde het Europese immigratiebeleid als "mislukt". Conte: "We zijn geen racisten. We willen procedures opzetten zodat de status van een vluchteling snel bepaald kan worden en een vluchteling snel weet wat zijn rechten zijn."

Compromispremier

Tijdens de toespraak zaten Luigi di Maio en Mattero Salvini, de leiders van coalitiepartijen Vijfsterrenbeweging en Lega, knikkend aan weerszijden van Conte. De 53-jarige Conte was twee weken geleden nog een relatief onbekende jurist die niet gebonden was aan een partij. Hij rolde uit de bus als compromispremier, omdat Di Maio (minister van Arbeid en vice-premier) en Salvini (minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier) elkaar de post niet gunden.

Zij zouden Conte aansturen en daarmee de werkelijke macht in handen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl