Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sollicitanten met migratieachtergrond nog altijd fors gediscrimineerd

  •  
05-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
610 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2018-06-05-om-16.22.02
Sollicitanten met een migrantenachtergrond en een niet-Nederlands klinkende naam krijgen al bij het versturen van een sollicitatiemail te maken met arbeidsmarktdiscriminatie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van dienstverlener CVster. Die verstuurde 480 identieke digitale sollicitaties, voorzien van tracking software, in vier verschillende sectoren.
CVster zette vier fictieve sollicitanten in; drie met een migrantenachtergrond en één zonder. De sollicitatiemails van sollicitanten met een buitenlands klinkende naam werden 7 procent minder vaak geopend dan de mails van de sollicitant met een Nederlands klinkende naam. Het cv van de sollicitant zonder migratieachtergrond dat in de bijlage was meegestuurd, werd zelfs 15 procent vaker gedownload en bekeken. Discriminatie op basis van naam en/of afkomst blijkt hiermee al in de eerste stadia van het sollicitatieproces plaats te vinden. CVster schrijft in de conclusie:
"De sollicitanten met een migrantenachtergrond kregen 16 procent minder vaak een positieve reactie, zoals een uitnodiging voor een telefonisch interview of een persoonlijk gesprek. Zij kregen op 38 procent van de verstuurde sollicitaties een positieve reactie, terwijl de Nederlandse sollicitant in 45 procent van de verstuurde sollicitaties kon rekenen op een positieve reactie."
In de onderwijssector zijn de verschillen het kleinst. De sollicitatiemails van sollicitanten mét een migrantenachtergrond werden daar zelfs 5 procent vaker bekeken. Het cv in de bijlage werd in de onderwijssector even vaak geopend bij alle sollicitanten, ongeacht afkomst. Ook het percentage positieve reacties was bij alle sollicitanten gelijk.
Bij sollicitaties in de uitzendbranche zelf zijn de verschillen het grootst. De sollicitatiemail van de sollicitanten met een migrantenachtergrond werd daar maar liefst 14 procent minder vaak bekeken en het cv werd zelfs 29 procent minder vaak geopend. Ook kreeg de sollicitant zonder migratieachtergrond zo’n 50 procent meer positieve reacties.
Begin dit jaar bleek uit een onderzoek van Radar al dat uitzendbureaus op grote schaal discrimineren op basis van afkomst. Dat leidde ertoe dat medewerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht verplicht op een anti-discriminatiecursus moesten. Eerder dit jaar bleek uit onderzoeken ook al dat makelaars op grote schaal niet verhuren aan mensen met een niet-Nederlands klinkende naam.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.