NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 5/6: uitvaart agenten Luik en weer acties in streekvervoer

Goedemorgen! Vandaag worden de twee agenten die vorige week in Luik werden doodgeschoten begraven, er zijn opnieuw estafetteacties in het streekvervoer en in Utrecht wordt het grootste kinderziekenhuis van Europa geopend.

Het is grotendeels bewolkt, maar wel droog. Geleidelijk breekt de zon door. Het wordt 20 tot 25 graden. Er waait een matige noord tot noordoostenwind.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Luik worden de twee politieagenten begraven die vorige week dinsdag werden doodgeschoten. De vrouwen werden neergeschoten met hun eigen dienstwapen. De dader schoot ook een voorbijganger dood en gijzelde een schoonmaakster.
  • Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht wordt officieel geopend door koningin Máxima. Het is het grootste kinderkankerziekenhuis van Europa. Tot nu toe werden zieke kinderen behandeld in zeven verschillende ziekenhuis. Vanaf nu gebeurt dat allemaal in Utrecht.
  • Acties in het streekvervoer vandaag: in delen van Zuid-Holland en Flevoland staken de buschauffeurs van Arriva. Dat betekent dat er bijvoorbeeld in Leiden, Alphen aan den Rijn en Lelystad niet wordt gereden. In Deventer en Zwolle staken de werknemers van Syntus. En Connexxion-chauffeurs leggen het werk neer in IJsselmond en in delen van Noord-Holland.
  • De Benelux viert feest. Het samenwerkingsverband tussen Nederland, België en Luxemburg bestaat 60 jaar. Vandaag is er een ontmoeting tussen de drie premiers.

Wat heb je gemist?

Basisscholen en middelbare scholen moeten beter lesgeven in burgerschap, vindt minister Slob. Hij komt daarom met een nieuwe wet waarin duidelijker staat wat er ten minste aan bod moet komen. Zo moeten scholen onder meer vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid en begrip voor anderen behandelen. De inspectie mag ingrijpen als scholen te weinig doen.

Al meer dan tien jaar moeten scholen burgerschap behandelen, maar soms houden scholen het bij één les per jaar.

Anders nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na meer dan zes jaar voorbereiding is de Fransman Ben Lecomte begonnen aan zijn recordpoging de Stille Oceaan over te zwemmen. In acht uur per dag, zes maanden lang, gaat hij proberen van Japan naar San Francisco te zwemmen. Onderweg kan hij te maken krijgen met haaien, stormen, kwallen en extreem lage watertemperaturen.

Met de zwemtocht van 9000 kilometer wil de Fransman aandacht vragen voor klimaatverandering.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl