RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Kamer wil voorlichtingscampagne: 'Ruim baan, de hulpdiensten komen er aan'

Beeld © ANP

Er moet een landelijke voorlichtingscampagne komen om weggebruikers uit te leggen wat ze moeten doen als er een ambulance, politie- of brandweerwagen nadert met zwaailichten en sirenes. Dat wil een Kamermeerderheid van VVD, CDA, D66 en SP na een oproep van hulpverleners.

Die trokken afgelopen zaterdag aan de bel bij RTL Nieuws omdat zij merkten dat heel veel automobilisten geen idee hebben wat ze moeten doen als er een ambulance, politie- of brandweerwagen nadert met sirenes en zwaailichten. Dat leidt tot gevaarlijke situaties én hindert de hulpverlening.

ZIE OOK: Automobilist kent verkeersregels zwaailicht en sirene niet, hulpverleners eisen actie kabinet

Landelijke campagne

De organisaties van hulpverleners willen dat het kabinet de verkeersregels een verplicht onderdeel van het rijexamen maakt. En ze willen een landelijk voorlichtingscampagne.

Doe hier de quiz: wat doe jij bij een sirene of zwaailicht?

D66-Tweede Kamerlid Matthijs Sienot zegt dat het gevaarlijk is als mensen niet weten wat ze moeten doen als een ambulance ze wil inhalen. "Wij willen dat mensen zo veilig mogelijk aan het verkeer kunnen deelnemen. Daarom lijkt het ons goed als er een publiekscampagne komt en dat er meer aandacht aan wordt besteed bij het halen van het rijbewijs."

'Ruim baan, de hulpdiensten komen er aan'

Ook CDA-Kamerlid Maurits von Martels is 'groot voorstander van een voorlichtingscampagne'. "Met de slogan: Ruim baan, de hulpdiensten komen er aan!" Cem Lacin van de SP stelt:  "Een landelijke campagne en aandacht voor dit onderwerp bij het CBR-examen lijkt me noodzakelijk. Hulpverleners die mensen in nood helpen, moeten kunnen rekenen op voorrang van andere weggebruikers."

Volgens Remco Dijkstra (VVD) levert het gevaarlijke situaties op als mensen niet weten wat ze moeten doen als er een ambulance aankomt. "Voorlichting kan inderdaad helpen. Samen met stukje gezond verstand."

Minister van Verkeer Cora van Nieuwenhuizen liet zaterdag weten dat ze de resultaten van een proef met een voorlichtingscampagne in het oosten van het land afwacht.

'Mensen rijden zo de berm in'

De verkeersregels bij naderende hulpdiensten blijken niet te blijven hangen.

Tips voor als er een ambulance, politie- of brandweerwagen aankomt

  1. Aan de kant op de rotonde: Rij je op een rotonde, blijf dan op die rotonde totdat het hulpverleningsvoertuig de rotonde heeft verlaten. Vervolg daarna je weg zoals gepland.
  2. Laat een rijstrook vrij: Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.
  3. Houd afstand van je voorganger: Houd afstand ten opzichte van je voorganger. Op die manier kun je ruimte maken voor het hulpverleningsvoertuig.
  4. Laat de vluchtstrook vrij: Laat de vluchtstrook vrij voor het hulpverleningsvoertuig.
  5. Houd je aan de maximum snelheid: Houd je aan de maximum snelheid en vervolg je weg tot zich een mogelijkheid voordoet om ruimte te maken.

Bron: anwb.nl

Bron: RTL Nieuws