RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

's Avonds drinken, 's ochtends rijden? 'Veel mensen hebben restalcohol in bloed'

Beeld © ANP

Barbecue op zondag? Daar hoort voor veel mensen een biertje of wijntje bij. Geen probleem natuurlijk, maar als dezelfde mensen maandagochtend naar werk rijden is dat probleem er misschien wel. "2 tot 5 procent van de drinkers heeft nog restalcohol in het bloed."

Dat zegt Harry Rienmeijer, directeur van Trafieq, een bedrijf dat onder meer trainingen geeft over drank, drugs en veiligheid. Als voorbeeld noemt hij een cursist die eens op de fiets naar een feestje ging op zondag, iets meer dronk dan hij van tevoren van plan was en de volgende dag een ongeluk veroorzaakte.

Vrouw ging bij hem weg

"Hij werd op staande voet ontslagen, moest 3 ton aan schade betalen waardoor hij zijn huis moest verkopen en uiteindelijk ging zijn vrouw bij hem weg. Hij dacht goed bezig te zijn door met de fiets te gaan, maar uiteindelijk was hij alles kwijt. Dat gun je echt niemand."

De reden dat veel mensen denken dat ze 's ochtends wel mogen rijden, is omdat we niet goed weten wát we mogen drinken. Dat hoort Rienmeijer vaak tijdens de cursus. "Een fluitje is één eenheid alcohol. Dat breek je af in ongeveer anderhalf uur. Maar je lichaam heeft al ongeveer twee uur en een kwartier nodig om een flesje bier af te breken. Dat weten mensen niet. Als je tien biertjes drinkt bij een barbecue, duurt het dus bijna 24 uur voordat je weer nuchter bent."

Overmoedig en oogkleppen met alcohol

Ook Floor van Bakkum, manager preventie bij Jellinek, onderkent het probleem. "Veel mensen denken dat ze nuchter zijn als ze wakker worden. Maar dat is in lang niet alle gevallen waar. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat mensen moe zijn of een kater hebben nadat ze hebben gedronken."

En die omstandigheden hebben allemaal invloed op je rijgedrag. "Het reactievermogen van mensen wordt minder en mensen worden vaak overmoedig. Ook krijgen mensen last van tunnelvisie. Dat betekent dat ze rijden met een soort van oogkleppen op en niet meer doorhebben wat er om hen heen gebeurt."

Te veel op tijdens werk

In de cursussen die Rienmeijer geeft, zit altijd wel iemand die gepakt is met restalcohol op, maar hij doet ook testen op de werkvloer. Die testen worden aangevraagd door werkgevers. 

"Die testen zijn aangekondigd, en dan nog zijn er altijd vijf of zes die te veel op hebben tijdens werktijd. Dat is hartstikke veel. Helemaal als je bedenkt dat er bij één op de zeven arbeidsongevallen alcohol in het spel is."

Robert verloor zijn dochter aan een drankrijder

Steeds minder drankrijders hoeven zich te melden bij justitie. Dat onderzocht RTL Nieuws.

Meer op rtlnieuws.nl: