NOS Nieuws

Fransman begonnen aan recordpoging Stille Oceaan overzwemmen

Na meer dan zes jaar voorbereiding is de Fransman Ben Lecomte begonnen aan zijn recordpoging de Stille Oceaan over te zwemmen. In acht uur per dag, zes maanden lang, zal hij proberen van Japan naar San Francisco te zwemmen.

Met de zwemtocht van 9000 kilometer wil de Fransman aandacht vragen voor klimaatverandering.

De tocht zal een zware worden: onderweg kan hij te maken krijgen met haaien, stormen, kwallen en extreem lage watertemperaturen. Daarom heeft Lecomte zich de afgelopen zes jaar voorbereid door dagelijks uren in open water te zwemmen. Daarnaast heeft hij ook oefeningen voor visualisatie en dissociatie gedaan.

"Het mentale gedeelte is veel belangrijker dan het fysieke", zei hij eerder. "Je moet ervoor zorgen dat je altijd aan iets positiefs blijft denken." Volgens de zwemmer gaat het mis als je niets meer hebt dat je bezighoudt. "Dan gaan je gedachten een soort spiraal in en gaat het mis."

Lecomte zal acht uur per dag zwemmen. De rest van de tijd zal hij slapen op een volgboot. "Het moeilijkste wordt dat ik elke ochtend weer terug het water in moet." Daarom is de Fransman erop getraind zijn geest en lichaam los van elkaar te zien.

"Het gaat erom dat ik mijn gedachten onder controle hou. Ik heb een schema waarin staat waar ik tijdens die acht uur zwemmen aan moet denken. Ik zal bijvoorbeeld denken aan een familieverjaardag en de truc is dan om al je zintuigen daarbij te betrekken, dus ik probeer me te bedenken hoe de wind en de zon voelden en hoe het rook."

'Nooit meer'

In 1998 zwom Lecomte als eerste persoon ooit de Atlantische Oceaan over, zo'n 6400 kilometer. Toen hij na 73 dagen de Franse kust bereikte waren zijn eerste woorden: "nooit meer". Maar al na drie maanden zocht hij naar een nieuwe uitdaging, vertelde hij in een Amerikaans radioprogramma.

Nog niet eerder zwom iemand de Stille Oceaan over, dus mocht het Lecomte lukken dan zal hij wederom een wereldrecord op zich vestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl