Een nog ongebruikelijk beeld in Saudi-Arabië
NOS NieuwsAangepast

Eerste rijbewijs in tijden voor vrouw in Saudi-Arabië

Een historisch moment voor Saudi-Arabië: daar hebben de eerste tien vrouwen een officieel rijbewijs gekregen. Ruim vijftig jaar was het voor vrouwen in het streng islamitische land verboden om achter het stuur te zitten. Maar sinds koning Salman vorig jaar een decreet uitvaardigde dat vrouwen vanaf deze zomer hun rijbewijs mogen halen, hebben duizenden vrouwen zich ingeschreven voor rijlessen.

Een filmpje van de uitreiking ging meteen viral:

Eerste rijbewijs voor vrouw in Saudi-Arabië

Wie de eerste tien gelukkigen zijn, is onbekend. Volgens het ministerie van Verkeer hebben deze vrouwen allemaal een geldig buitenlands rijbewijs en dus ook rijervaring. Na het afleggen van een korte test kregen ze het felbegeerde papiertje uitgereikt.

Veel Saudische vrouwen, vooral uit rijke gezinnen, hebben al een buitenlands rijbewijs. Via een speciale procedure kunnen ze een Saudisch rijbewijs aanvragen, dat ze versneld zullen ontvangen.

Er zijn nu vijf rijscholen voor vrouwen in Saudi-Arabië. Dat is bij lange na niet genoeg voor het grote deel van de 12 miljoen vrouwen in het land. Daarom heeft de Saudische overheid drie ervaren buitenlandse rij-instructeurs aangenomen. Die geven rijlessen, maar leiden ook andere vrouwen op als rij-instructeur.

"De docenten met wie ik werk, zijn Saudische vrouwen die in het buitenland les hebben gehad en veel ervaring hebben. Ik adviseer alle vrouwen die rijles willen geven, om dat ook te doen", zegt Susan Newborn uit Wales, een van de buitenlandse instructeurs.

Losbandigheid

Koning Salman voerde de hervorming door, omdat vrouwen zo gemakkelijker deel kunnen nemen aan de arbeidsmarkt. Een maatregel waar islamitische geestelijken in zijn land het helemaal niet mee eens zijn: als vrouwen mobiel zijn en zich zonder begeleiding van een man verplaatsen, leidt dit alleen maar tot losbandigheid, waarschuwen zij.

Instructeur Newborn is enthousiast over de ontwikkelingen: "Ik ben hier gekomen omdat ik wil dat mensen iets bereiken. Nu ik weken met deze vrouwen ben opgetrokken, heb ik zelf kunnen zien hoeveel impact het op hun dagelijks leven heeft dat ze niet mogen rijden. Het is een voorrecht om betrokken te zijn bij de grote veranderingen hier."

Opvallend genoeg zitten vier vrouwen die campagne voerden voor de opheffing van het rijverbod, nog steeds vast in afwachting van een proces. Mensenrechtenorganisaties vragen koning Salman om hun vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl