Gezondheid
  • 3
Inenten tegen meningokokken is niet nodig bij kinderen die buiten de doelgroep van het rijksvaccinatieprogramma vallen, maar het kan wel. Dat is het advies dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan huisartsen. Het RIVM zegt veel vragen te krijgen van huisartsen ...

8 maanden geleden door Wilmama

REAGEER MET EEN EMOJI

Quote uit het artikel:
(**) Het RIVM zegt dat er de afgelopen dagen ‘opmerkelijk veel’ huisartsen bij het instituut aankloppen met vragen. Het gaat volgens een woordvoerder om artsen die ouders op hun spreekuur krijgen die willen weten of hun kind dat buiten de genoemde leeftijdsgroepen valt, ook een inenting kan of moet krijgen. ‘Het is niet echt nodig en we raden het ook niet aan, maar er is niks op tegen’, aldus een RIVM-woordvoerder. (**)

Deze vragen van ouders hebben m.i. te maken met de suggestieve berichtgeving in met name het AD. Ronkende kopteksten zoals deze 'RIVM: Tekort aan vaccins tegen snel oprukkende dodelijke bacterie' helpen niet mee om informatie op de juiste manier over te brengen, zorgden mogelijk wel voor paniekvoetbal bij de nodige ouders. Dat vind ik een kwalijke zaak.

(**) Ouders die toch zo’n inenting willen, kunnen deze tegen betaling in principe krijgen via hun huisarts of een vaccinatiecentrum, in plaats van via jeugdgezondheidszorginstanties die het RVP uitvoeren. ‘Het probleem is wel dat er niet veel vaccins zijn, en er dus een kans is dat het dan toch niet lukt’, aldus de RIVM-woordvoerder. Het instituut heeft op de website *informatie voor zorgverleners over de inenting opgenomen.(**)

*https://lci.rivm.nl/richtlijnen/meningokokken-acwy-vaccinatie

Samenvatting
Sinds 2010 is een conjugaatvaccin tegen meningokokken ACWY geregistreerd voor gebruik in Nederland. Het doel van vaccinatie met dit vaccin is om iemand te beschermen tegen invasieve meningokokkenziekte veroorzaakt door serogroep A, C, W en Y. In september 2017 heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om alle kinderen van 14 maanden een vaccinatie aan te bieden die beschermt tegen meningokokken A, C, W en Y. Ook jongeren rond 14 jaar krijgen een uitnodiging voor een meningokokken ACWY-vaccinatie. Hiermee wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W tegengaan. De verwachting is dat het vaccin in de loop van 2018 hiervoor beschikbaar is.

Update (situatie per 1 mei 201question:

* vervangt het MenACWY-vaccin het MenC-vaccin rond de leeftijd van 14 maanden.
Alle kinderen die vanaf 01-05-2018 (of iets eerder, afhankelijk van wanneer de productwissel op het CB heeft plaatsgevonden) voor hun reguliere vaccinatie tegen meningokokken komen, krijgen voortaan MenACWY-vaccinatie. Kinderen die na hun 1e verjaardag al een MenC-vaccinatie hebben gehad, komen niet in aanmerking.
* zal bij inhaalschema’s (van late starters, vestigers, asielzoekerskinderen) MenACWY-vaccin worden gebruikt in plaats van MenC-vaccin

Daarnaast zal in het najaar van 2018 een MenACWY-vaccinatie aangeboden worden aan tieners geboren tussen 01-05-2004 en 31-12-2004, en in 2019 aan tieners geboren in 2005. Zie Rijksvaccinatieprogramma.nl/professionals/menacwy-vaccinatie.

2 Wilmama    
8 maanden geleden door Wilmama
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Video – Moslimjongeren richten in Utrec...
Moslimongeren hebben woensdagavond na afloop...

21 uur geleden door Crezee

'Politie schiet geel hesje in achterhoof...
Afgelopen weekend heeft een agent een geel he...

18 uur geleden door Scorpio

Nederlandse journalist Ans Boersma uit Turkij...
De Nederlandse journalist Ans Boersma, corres...

1 dag geleden door Crezee

Eerder veroordeelde man (53) uit Klazienaveen...
Een 53-jarige man uit Klazienaveen wordt erva...

10 uur geleden door Mrs. K

Weggestopt: Trump tekent wet die overheidsmed...
Zonder fanfare tekende president Trump woensd...

22 uur geleden door Febee


ADVERTENTIE


Laatste reacties
wijs
Vaste lasten dit jaar explosief gestegen...
@14 Jawel op de kermis...

minder dan een minuut geleden door wijs

GOTCHA666
Webwinkels maken bezorgbelofte in feestmaand ...
@7 Dan moet de webwinkel het met postnl afste...

1 minuut geleden door GOTCHA666

GreyB
Trump gaf Cohen opdracht om te liegen tegen h...
@21Wacht dan ook af ipv in de verdediging t...

1 minuut geleden door GreyB

Conradijntje
Vaste lasten dit jaar explosief gestegen...
@12 Elektrische auto? Ik dacht het niet!...

2 minuten geleden door Conradijntje

Al
Vaste lasten dit jaar explosief gestegen...
Rutte is een leugenaar net als de rest van de...

3 minuten geleden door Al

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig