U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Gezondheid
  • 3
Inenten tegen meningokokken is niet nodig bij kinderen die buiten de doelgroep van het rijksvaccinatieprogramma vallen, maar het kan wel. Dat is het advies dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan huisartsen. Het RIVM zegt veel vragen te krijgen van huisartsen ...

10 maanden geleden door Wilmama

REAGEER MET EEN EMOJI

Quote uit het artikel:
(**) Het RIVM zegt dat er de afgelopen dagen ‘opmerkelijk veel’ huisartsen bij het instituut aankloppen met vragen. Het gaat volgens een woordvoerder om artsen die ouders op hun spreekuur krijgen die willen weten of hun kind dat buiten de genoemde leeftijdsgroepen valt, ook een inenting kan of moet krijgen. ‘Het is niet echt nodig en we raden het ook niet aan, maar er is niks op tegen’, aldus een RIVM-woordvoerder. (**)

Deze vragen van ouders hebben m.i. te maken met de suggestieve berichtgeving in met name het AD. Ronkende kopteksten zoals deze 'RIVM: Tekort aan vaccins tegen snel oprukkende dodelijke bacterie' helpen niet mee om informatie op de juiste manier over te brengen, zorgden mogelijk wel voor paniekvoetbal bij de nodige ouders. Dat vind ik een kwalijke zaak.

(**) Ouders die toch zo’n inenting willen, kunnen deze tegen betaling in principe krijgen via hun huisarts of een vaccinatiecentrum, in plaats van via jeugdgezondheidszorginstanties die het RVP uitvoeren. ‘Het probleem is wel dat er niet veel vaccins zijn, en er dus een kans is dat het dan toch niet lukt’, aldus de RIVM-woordvoerder. Het instituut heeft op de website *informatie voor zorgverleners over de inenting opgenomen.(**)

*https://lci.rivm.nl/richtlijnen/meningokokken-acwy-vaccinatie

Samenvatting
Sinds 2010 is een conjugaatvaccin tegen meningokokken ACWY geregistreerd voor gebruik in Nederland. Het doel van vaccinatie met dit vaccin is om iemand te beschermen tegen invasieve meningokokkenziekte veroorzaakt door serogroep A, C, W en Y. In september 2017 heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om alle kinderen van 14 maanden een vaccinatie aan te bieden die beschermt tegen meningokokken A, C, W en Y. Ook jongeren rond 14 jaar krijgen een uitnodiging voor een meningokokken ACWY-vaccinatie. Hiermee wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W tegengaan. De verwachting is dat het vaccin in de loop van 2018 hiervoor beschikbaar is.

Update (situatie per 1 mei 201question:

* vervangt het MenACWY-vaccin het MenC-vaccin rond de leeftijd van 14 maanden.
Alle kinderen die vanaf 01-05-2018 (of iets eerder, afhankelijk van wanneer de productwissel op het CB heeft plaatsgevonden) voor hun reguliere vaccinatie tegen meningokokken komen, krijgen voortaan MenACWY-vaccinatie. Kinderen die na hun 1e verjaardag al een MenC-vaccinatie hebben gehad, komen niet in aanmerking.
* zal bij inhaalschema’s (van late starters, vestigers, asielzoekerskinderen) MenACWY-vaccin worden gebruikt in plaats van MenC-vaccin

Daarnaast zal in het najaar van 2018 een MenACWY-vaccinatie aangeboden worden aan tieners geboren tussen 01-05-2004 en 31-12-2004, en in 2019 aan tieners geboren in 2005. Zie Rijksvaccinatieprogramma.nl/professionals/menacwy-vaccinatie.

2 Wilmama    
10 maanden geleden door Wilmama
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Persoon opent vuur in tram bij 24 Oktoberplei...
Volgens getuigen zou een persoon het vuur heb...

4 uur geleden door chouffleur

Frans Timmermans (EU): ‘Gedachtengoed v...
'Mensen bang maken voor de ander was in Europ...

20 uur geleden door Inter

De vaststelling blijft taboe, maar Hitler en...
Hitler kwam aan de macht met de belofte dat h...

19 uur geleden door chouffleur

Nederland exporteert de meeste uitkeringen na...
Wat is er aan de hand? De Tweede Kamer is zee...

1 dag geleden door Hangingmen

Heisa in Hoofddorp
Op een school in Hoofddorp is een leraar gesc...

22 uur geleden door in holland


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Rex
Persoon opent vuur in tram bij 24 Oktoberplei...
@648 PVV en PvD zijn de enige partijen die cl...

minder dan een minuut geleden door Rex

billib
Persoon opent vuur in tram bij 24 Oktoberplei...
is er al wat over dat briefje bekend ? dat zo...

minder dan een minuut geleden door billib

Geert
Politieke partijen leggen campagne stil...
@10 Nee hoor waarom toegeven aan intimidatie ...

1 minuut geleden door Geert

Cody
Drie doden en negen gewonden bij schietpartij...
Dit lag toch in de lijn der verwachting, met ...

1 minuut geleden door Cody

Mien.klimop.3.0
Verdachte aanslag tram Utrecht: Gökmen Tanis...
En hoe gaat erdo op deze aanslag reageren? ...

1 minuut geleden door Mien.klimop.3.0

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig