RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Rechter verbiedt BBQ-demonstratie Pegida bij Utrechtse moskee

Pegida-aanhangers (archieffoto).

De demonstratie van Pegida, vanavond voor de Sayidina Ibrahim-moskee in het Utrechtse Kanaleneiland, is verboden. Dat heeft de rechter besloten. Volgens de rechter heeft de burgemeester goed gehandeld.

De groep had speklapjes willen braden op de stoep van de moskee. Maar Utrechtse Burgemeester Jan van Zanen vindt dit, in overleg met de politie en justitie, onverantwoord.

Hij vreest wanordelijkheden die op die plek 'niet te bestrijden zijn', zo twitterde de rechtbank Midden-Nederland. Het is ramadan, het is druk rond de moskee omdat het avondgebed plaatsvindt. Jongeren uit de buurt en andere wijken zagen het roosteren van varkensvlees als een ernstige provocatie. Zij zouden uit zijn op een conflict. Ook waren er geluiden van andere tegendemonstraties. 

Protest

Al eerder stak Van Zanen een stokje voor eenzelfde protestbijeenkomst van Pegida die was gepland bij de Ulu-moskee in de wijk Lombok. Ook in andere steden zijn vergelijkbare bijeenkomsten verboden.

Pegida wil juist op een plek staan waar zij duidelijk hun mening kunnen laten horen en zien. Voorman Edwin Wagensveld: "Als je tegen de gemeente demonstreert, ga je ook niet bij een ziekenhuis staan."

Meer op rtlnieuws.nl: 

Bron: RTL Nieuws