NOS NieuwsAangepast

President Filipijnen veroorzaakt rel door zoen op mond

De Filipijnse president Duterte is weer eens het middelpunt van een rel. Tijdens een officieel bezoek aan Zuid-Korea had hij een ontmoeting met landgenoten die daar wonen en werken. Hij deelde een boek uit en vroeg enkele vrouwen om zich bij hem te voegen op het podium.

Duterte omhelsde een van hen en kuste haar op de wang. Maar een andere vrouw, die zichtbaar nerveus was door de nabijheid van de president, spoorde hij aan om hem op de mond zoenen als dank voor het boek.

Bekijk hier het moment:

De kus van de Filipijnse president

De beelden gingen snel rond op social media en het vuur laaide meteen op. Volgens Duterte zelf was het "een geintje". De vrouw in kwestie blijkt getrouwd te zijn met een Zuid-Koreaan. "Het was niet slecht bedoeld", zei ze. "Voor mij en voor hem betekende het niets."

Machtspositie

Maar veel mensen zien dat heel anders. "Hij had die vrouw niet hoeven zoenen om de mensen te vermaken", zei de leider van een vrouwenpartij. "Alleen al dat je denkt dat je mensen kunt vermaken door een vrouw te zoenen, daar deugt niks van."

Een senator van de oppositie, Risa Hontiveros, verwijt Duterte dat hij zijn positie misbruikte.

Dutertes aanhangers vinden juist dat zaak wordt opgeblazen en zien niks kwaads in zijn gedrag op het podium.

De Filipijnse president ligt vaker onder vuur vanwege zijn seksistische gedrag en opmerkingen. Tijdens zijn verkiezingscampagne twee jaar geleden sprak hij over een Australische missionaris, een vrouw die in 1989 werd verkracht en vermoord in de stad Davao, waar Duterte toen burgemeester was. "Ik was boos dat ze verkracht werd" zei hij. "Maar ze was zo mooi, de burgemeester had eerst aan bod moeten komen. Zonde!"

Eerder dit jaar zei hij tegen militairen dat ze vrouwelijke communistische opstandelingen in hun vagina moeten schieten.

Maar hoewel er dus veel gedoe is over dit soort uitspraken, blijft Duterte bij zijn aanhang onverminderd populair.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl