RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezondheid

'Nederlanders te weinig bewust van gevaar hondsdolheid'

Een hond wordt ingeënt tegen hondsdolheid en andere ziekten. Beeld © AFP

Wie naar een gebied reist waar hondsdolheid voorkomt, doet er verstandig aan geen dieren aan te raken, te aaien of te voeren. Het aantal besmettingen bij mensen is namelijk flink toegenomen.

Vorig jaar werden er 60 procent meer gevallen geregistreerd dan in 2016. In dat jaar kreeg alarmcentrale Eurocross al opvallend veel meldingen van hondsdolheid na een beet door een hond of een aap.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Eurocross stellen nu een onderzoek in naar hondsdolheid.

Jaarlijks overlijden 60.000 mensen aan hondsdolheid

In Nederland komt de ziekte nauwelijks voor maar wereldwijd overlijden jaarlijks circa 60.000 mensen aan besmetting met het virus dat wordt overgedragen via beten van honden, katten, vleermuizen en apen.

De meeste meldingen komen uit Indonesië, Thailand en Vietnam. "Gelukkig zien we zelden hondsdolheid in Nederland", aldus hoogleraar Reizigersgeneeskunde Leo Visser. "Maar de Nederlandse reiziger is zich vaak te weinig bewust van het gevaar van bijtverwondingen op reis en moet dan ook goed geïnformeerd worden."

Hondsdolheid is bijna altijd dodelijk

Het onderzoek van LUMC en Eurocross richt zich op de oorzaken van rabiësbesmetting, de soorten injecties die worden gegeven, of er gemakkelijk aan die middelen te komen is en wat ze kosten. Koorts, hoofdpijn en misselijkheid zijn de eerste symptomen, een stijve nek en verlammingen zijn verschijnselen in een later stadium.

Het aantal mensen dat sinds de jaren zestig in Nederland met rabiës in een ziekenhuis werd opgenomen is op de vingers van twee handen te tellen.

Het RIVM geeft als advies: Ben je gebeten of gekrabd door een vleermuis, was de wond dan minstens vijf minuten met water en zeep. Bel een dokter want hoe sneller de behandeling begint, hoe groter de kans op genezing.

'Mensen moeten bewust zijn van risico hond'

Jordi werd vanuit het niets door een hond gebeten. Hij vindt het goed dat er een verplichte cursus komt voor agressieve honden.