RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Winnaar Leefbaar Rotterdam mag niet meedoen met coalitiegesprekken

Joost Eerdmans, partijleider van Leefbaar Rotterdam. Beeld © ANP

In Rotterdam gaan VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP met elkaar in gesprek om een college te vormen. Leefbaar Rotterdam won de verkiezingen met elf zetels, maar zit dus niet aan tafel.

Fractievoorzitter Joost Eerdmans van Leefbaar is zeer teleurgesteld. "Vanaf dag 1 wilde links Rotterdam niet in gesprek met ons en ze laten nu de 47.312 kiezers van Leefbaar definitief barsten. Uitsluiten is het nieuwe verbinden", schrijft hij op Twitter. 

De VVD laat weten dat de partij de onderhandelingen met CDA, D66, CU-SGP, PvdA en GroenLinks is gestart 'om een einde te maken aan de impasse in de Rotterdamse coalitievorming'. De liberalen stellen te hebben ingezet op een combinatie van twee linkse en twee rechtse partijen, en dat Leefbaar Rotterdam, daar 'zonder meer' deel van zou moeten zijn, maar dat leek geen meerderheid op te leveren.

PvdA blij

En dus dreigde volgens de VVD 'een geheel linkse coalitie'. De partij voelde daar niet veel voor omdat daarmee de problemen van de stad niet genoeg zouden worden opgelost.

De PvdA is wel blij met de onderhandelingen:

Meer op rtlnieuws.nl:
Hitlersnorretjes en racistische leuzen op borden Eerdmans: 'Buitengewoon triest'