Antarctische vulkanen kunnen Europa onder water zetten

91 nog onbekende vulkanen onder de Antarctische ijskap kunnen zó een paar miljoen kubieke kilometer ijs de oceaan in sturen. Als dat gebeurt, zal een metershoge muur van water grote delen van Europa permanent onder water zetten.

Vulkaan

Diep onder het Antarctische ijs loert een wereld van vulkanen.

© CARSTEN PETER/NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE

Een verborgen vulkaanwereld kan meer dan 2 miljoen kubieke kilometer ijs op West-Antarctica doen smelten.

Tot 2017 waren er slechts 47 vulkanenop dat deel van de Zuidpool bekend, maar dankzij een baanbrekende ontdekking is dat aantal nu opgedreven tot 138.

Het ijskoude continent is dus een van de grootste vulkaangebieden op aarde – wat onderzoekers zorgen baart.

Ramp is al eerder gebeurd

Tot 16.000 jaar geleden was IJsland bedekt met ongeveer een kilometer ijs. Aan het eind van de laatste ijstijd begon het te smelten, waardoor de vulkanen op hol sloegen en wel 50 keer zo vaak konden uitbarsten als normaal.

Door het smelten werd de druk op de ondergrondse magmakamers verlicht. Daardoor werd het magma vloeibaar en kon het uit de vulkaan stromen bij een uitbarsting.

De vele uitbarstingen hebben de instorting van het ijs waarschijnlijk nog verder versneld.

Water komt op Europa af

De opwarming van de aarde kan voor het Zuidpoolijs het laatste duwtje zijn dat de vulkanen op gang brengt.

Als dat gebeurt, kan de hele ijskap op West-Antarctica verdwijnen. De bijbehorende zeestijging ligt tussen de 3 en 5 meter.

En zelfs als alleen de meest kwetsbare gletsjers verdwijnen, zal de zee ongeveer 1,2 meter stijgen – een enorme ontwikkeling die zich gedurende enkele decennia kan voltrekken.

Europa en Noord-Amerika krijgen het het zwaarst te verduren.

De enorme massa van de West-Antarctische ijskappen trekt aan de zee eromheen. En als het ijs smelt, zal het water ver van het continent wegstromen, vooral door de Atlantische Oceaan, en de noordelijke kusten onder laten lopen