President Díaz-Canel (L) schudt de hand van zijn voorganger Raúl Castro
NOS Nieuws

Cuba moderniseert 42 jaar oude grondwet

Cuba gaat zijn grondwet aanpassen. De huidige grondwet van het communistische land stamt uit 1976, toen de Koude Oorlog nog in volle gang was. Er zal een aantal moderniseringen worden doorgevoerd, maar een drastische breuk met het verleden wordt niet verwacht.

De commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven, wordt voorgezeten door de 86-jarige Raúl Castro, die in april aftrad als president. In de commissie zitten 33 mensen, onder wie ook de nieuwe president Díaz-Canel.

De autoriteiten hebben al laten doorschemeren dat de macht van de Communistische Partij in de grondwet verankerd zal blijven. Persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en andere rechten worden volgens regeringsfunctionarissen ingeperkt "omwille van de socialistische maatschappij".

Homohuwelijk

Een van de moderniseringen wordt waarschijnlijk een leeftijdsgrens en een maximum van twee vijfjarige termijnen voor de president. Verder wordt naar verwachting een aantal economische hervormingen vastgelegd. Het gaat dan om bijvoorbeeld de erkenning van privé-eigendom en het toestaan van buitenlandse investeringen, ontwikkelingen die in Cuba al jaren aan de gang zijn.

Ook wordt mogelijk het homohuwelijk in de grondwet opgenomen. Raúl Castro's dochter Mariela heeft daarvoor campagne gevoerd.

Als de concepttekst van de grondwet klaar is, buigt het parlement zich erover. Daarna wordt de nieuwe grondwet in een referendum voorgelegd aan de Cubaanse bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl