Drie gorilla's in het Mgahinga-park in Kisoro, Uganda

Geplaagde berggorilla krabbelt op, aantal groeit tot boven 1000

Goed nieuws over berggorilla's. Het aantal dieren in het wild is gestegen tot boven de duizend, maakten de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Uganda bekend.

De berggorilla is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. De mensaap leeft in de bossen in het vulkanische Virungamassief, in Centraal-Afrika. Door burgeroorlogen en andere conflicten in de regio en stropers hebben de dieren het al decennialang zwaar.

De laatste jaren zijn er veel initiatieven ontwikkeld om de berggorilla's te helpen, zoals de invoering van gewapende parkwachten, dierenartsenposten en de inperking van toerisme. Ook zijn er speciale teams op pad die vallen van stropers ontmantelen. De vallen zijn bedoeld voor antilopes, maar ze kunnen de gorilla's doden of verwonden.

Aan de gorillatelling deden twaalf teams mee, die bestonden uit mensen van zeker tien verschillende organisaties. Zij hebben meer dan 2000 kilometer door onherbergzaam bosgebied gelopen in de Democratische Republiek Congo, Uganda en Rwanda, op zoek naar sporen van de berggorilla's. Ze zochten niet alleen naar de dieren zelf, maar ook naar andere tekenen van leven, zoals nestplekken en uitwerpselen.

Uiteindelijk vonden de onderzoekers 604 dieren in het Virunga-gebergte, levend in 41 groepen. Dat is een toename van 124 dieren ten opzichte van de vorige telling in 2010: een stijging van 25 procent.

In de enige andere plek ter wereld waar de dieren in het wild leven, het nabijgelegen Bwindi-park in Uganda, leefden tijdens de laatste telling, in 2012, zo'n 400 dieren.

Geweldig nieuws

Margaret Kinnaird van het Wereldnatuurfonds (WNF) is blij met het nieuws. "Dit is geweldig nieuws voor de berggorilla's en het laat maar weer eens zien wat ngo's, overheden en gemeenschappen kunnen bereiken als ze samenwerken", zegt ze.

Toen ik de berggorilla's voor het eerst bezocht, was de situatie schrijnend.

Documentairemaker David Attenborough

De beroemde Britse documentairemaker David Attenborough bezocht Virunga voor het eerst in 1979. Hij is opgelucht dat het nu beter gaat met de gorilla's dan toen.

"Toen ik de berggorilla's voor het eerst bezocht was de situatie schrijnend. Er waren niet veel dieren", vertelt Attenborough tegen The Guardian. "Het is ontzettend hartverwarmend om te zien waar de inzet van overheden, hulporganisaties en vrijwilligers toe heeft geleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl