RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Automobilist kent verkeersregels zwaailicht en sirene niet, hulpverleners eisen actie kabinet

Automobilisten hebben geen idee wat ze moeten doen als er een ambulance, politie- of brandweerwagen nadert met sirenes en zwaailichten. Dat leidt tot gevaarlijke situaties én hindert de hulpverlening. Organisaties van hulpverleners doen nu een oproep aan de overheid: maak het een verplicht onderdeel van het rijexamen én zorg voor een voorlichtingscampagne.

De Nederlandse politiebond, de academie voor ambulancezorg, de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, brandweerlieden aangesloten bij FNV en het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen doen die oproep. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. 

'Mensen rijden zo de berm in'

De verkeersregels bij naderende hulpdiensten blijken niet te blijven hangen.

Vol op de rem

De hulpverleners op ambulances, politie- en brandweerwagens maken het bijna dagelijks mee op de weg: automobilisten gaan vol op de rem staan, schieten opeens de berm in óf blijven juist stoïcijns doorrijden op dezelfde rijbaan.

En dat terwijl politieauto's, brandweerwagens en ambulances voorrang hebben als ze met hoge spoed onderweg zijn en hun lichten en sirenes aan hebben.

Tientallen ongelukken met hulpverleners

Maar dat gebeurt lang niet altijd. En dan gaat het mis. Zo waren er in 2015 dertig ongelukken van automobilisten met deze voorrangsvoertuigen. De ongevallen vinden meestal plaats binnen de bebouwde kom (59 procent). En dan vooral op kruispunten (68 procent).

Ken jij de regels? Doe hier de test om te weten of jij goed reageert.

En dat moet anders, zegt Jan Struijs van de Nederlandse politiebond. "Mijn oproep is dat we een uitgebreide voorlichtingscampagne beginnen, voor de huidige weggebruikers en voor de nieuwe weggebruikers. Ik denk bij het CBR, bij het examen, ik denk ook bij Veilig Verkeer Nederland, politie, ambulances en brandweerwagens om dit weer onder de aandacht te brengen."

Reageren op de snelweg

Het is ook ingewikkeld. Een ambulance die bijvoorbeeld een spoedrit heeft, zal op de snelweg op de linkerrijbaan rijden. Andere verkeersgebruikers dienen dan op te schuiven naar rechts. Maar bij een file zal een ambulance over de vluchtstrook rijden. Tenzij dat een spitsstrook is. Dan zal een ambulance door het midden willen rijden. Dus dan moeten de automobilisten op de meest linkerbaan zo ver mogelijk naar links rijden en de automobilisten op de rechterbanen zo ver mogelijk naar rechts.

Minister van Verkeer Cora van Nieuwenhuizen laat weten dat er in het oosten van het land een proef is met een voorlichtingscampagne voor weggebruikers. Daarin wordt aandacht gevraagd voor de regels rond de voorrangsvoertuigen. Als die campagne succesvol is, wordt het mogelijk 'uitgerold' naar de rest van het land.

Tips voor als er een ambulance, politie- of brandweerwagen aankomt

  1. Aan de kant op de rotonde: Rij je op een rotonde, blijf dan op die rotonde totdat het hulpverleningsvoertuig de rotonde heeft verlaten. Vervolg daarna je weg zoals gepland.
  2. Laat een rijstrook vrij: Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.
  3. Houd afstand van je voorganger: Houd afstand ten opzichte van je voorganger. Op die manier kun je ruimte maken voor het hulpverleningsvoertuig.
  4. Laat de vluchtstrook vrij: Laat de vluchtstrook vrij voor het hulpverleningsvoertuig.
  5. Houd je aan de maximum snelheid: Houd je aan de maximum snelheid en vervolg je weg tot zich een mogelijkheid voordoet om ruimte te maken.

Bron: anwb.nl

Bron: RTL Nieuws