Politiek

Sybrand Buma: Thierry Baudet voedt het wantrouwen in de Nederlandse politiek

02-06-2018 15:22

CDA-leider Sybrand Buma heeft op het congres van zijn partij een flink deel van de oppositie de oren gewassen. Zo lukt het maar niet om een breed gedragen klimaatwet te maken omdat onder andere GroenLinks zich te star opstelt, zegt Buma.

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft juist haar nek uitgestoken om tot een klimaatwet te komen, vindt de CDA-voorman. Maar omdat onder andere GroenLinks geen water bij de wijn wil doen, blijft overeenstemming volgens Buma uit.

Ook de SP, die al decennia ‘bokkig’ aan de kant zou staan, kreeg een veeg uit de pan. Deze oppositiepartijen zouden volgens Buma een voorbeeld moeten nemen aan de PvdA, die hij het hof maakte. De CDA-voorman heeft ‘respect’ voor de constructieve manier waarop de sociaaldemocraten oppositie voeren, zegt hij.

De hardste woorden bewaart Buma voor Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Die ‘flirt’ met het ‘agressieve’ Rusland, krenkt nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 en voedt het wantrouwen in de Nederlandse politiek, zegt hij.

Buma nam het nog maar eens op voor de afschaffing van de dividendbelasting, die ook zijn achterban niet erg aanstaat. De maatregel, die zo’n 1,6 miljard euro kost, betaalt het internationale bedrijfsleven zelf, stelt Buma.

Kritische CDA’ers onder aanvoering van gewezen financieel woordvoerder Eddy van Hijum liepen op het congres te hoop tegen de maatregel. Zij zien die als een cadeautje voor multinationals, en willen dat dan in ieder geval ook het mkb wordt ontzien.

Buma begrijpt naar eigen zeggen de vragen daarover heel goed, ook omdat geen enkele regeringspartij het plan in het verkiezingsprogramma had staan. Maar ‘het is geen gratis geld’, stelt hij.

ANP/TPO

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens