Deze 5 gewoonten kunnen de reden zijn waarom jij je opgeblazen voelt
Een ongemakkelijk gevoel in je onderbuik, een broek die knelt, je lichaam dat op de meest ongepaste momenten van zich laat horen: iedereen weet hoe onaangenaam een opgeblazen gevoel kan zijn. En misschien ligt het wel aan een van deze gewoontes. Met tips om je buikje weer rustig te krijgen.
1. Je eet te snel Als je je maaltijd in enkele happen naar binnen schrokt, kauw je te weinig wat een goede vertering in de weg staat. Bovendien slik je ook veel lucht in, met als gevolg dat je je opgeblazen voelt.
2. Je kunt geen afscheid nemen van frisdrank Koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank stimuleren gasvorming in je darmen. Daardoor krijg je niet alleen last van winderigheid, maar ook van een opgeblazen gevoel.
3. Je eet te veel voorverpakt of bewerkt voedsel Voorverpakt en bewerkt voedsel zitten vaak boordevol zout en suiker, twee van de belangrijkste oorzaken van je opgeblazen gevoel. Probeer dus om je suiker- en zoutinname onder controle te houden door maaltijden zoveel mogelijk zelf te maken.
4. Je eet fruit na je maaltijd Fruit kan je spijsvertering danig in de war sturen als je het kort voor of na koolhydraten eet. Omdat je fruit makkelijk en snel verteert, kan je het dus het best buiten de maaltijd om eten en niet als dessert nemen. Al zijn er een paar uitzonderingen. Papaja en ananas bevorderen bijvoorbeeld een goede vertering en kunnen zelfs helpen een vette maaltijd te verteren.
5. Je maakt de verkeerde voedselcombinaties Om beter te verteren, moet je ook je voedselcombinaties in de gaten te houden. De traditionele aardappelen, vlees en groenten willen weleens problemen veroorzaken. Dat heeft te maken met het feit dat het ene makkelijker verteert dan het andere. Kies daarom liever voor koolhydraten - denk aan aardappelen, brood, pasta en granen - in combinatie met enkel groenten. Je kunt ook kiezen voor eiwitten, zoals in vlees of vis of zuivelproducten, met groenten maar zonder koolhydraten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het ongezond om je stoelgang op te houden tijdens de werkdag?
-
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
PREMIUM38
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
PREMIUMvoor jou getest96
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
Bijna 4 op de 10 zakken chips die in Nederland verkocht worden, zijn paprikachips. We zijn verzot op de pittige smaak en die fijne kraak. Ons panel onderwerpt 12 merken aan een blinde smaaktest. ,,Bah, er zit veel suiker in chips. Meer suiker dan paprikapoeder.’’ -
Dit kun je doen om darmgas te verminderen
Scheten laten we allemaal. Hoe normaal darmgas ook is, we schamen ons voor die winden. Met deze trucs help je je darmen de hoeveelheid gas te beperken.
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
-
-
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie.
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’ -
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het