RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Aandacht voor stijging aantal huidkankerpatiënten op Huidkankerdag

In ziekenhuizen in heel Nederland zijn poliklinieken geopend voor een gratis huidcheck op Huidkankerdag. Beeld © ANP

Het aantal Nederlanders bij wie huidkanker wordt vastgesteld, blijft stijgen. In 2016 kregen 34.000 mensen de diagnose huidkanker, in 2017 was dat al 55.000, blijkt uit cijfers van het KWF. Daarom is vandaag uitgeroepen tot Nationale Huidkankerdag, om aandacht te vragen voor de ziekte.

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Het KWF schat dat 1 op de 5 Nederlanders in zijn leven te maken krijgt met de ziekte. Met Nationale Huidkankerdag vragen dermatologen vandaag aandacht voor de toename van het aantal huidkankerpatiënten.

Huidkankerdag

Om mensen bewuster te maken van de risico's van teveel zonnen, is 2 juni uitgeroepen tot Huidkankerdag. In zeventig poliklinieken in heel Nederland is het mogelijk om een huidcheck te laten uitvoeren. Met deze dag willen dermatologen uitleg geven over de gevaren van de zon. Uiteindelijk kwamen 6.000 mensen langs voor een huidcheck. 

Vooral Nederlanders met een lichte huid hebben een grotere kans om huidkanker te ontwikkelen. Het belangrijkste advies van artsen? Smeer jezelf goed en vaak in met zonnebrand als je de zon in gaat en check jezelf regelmatig op veranderende of nieuwe moedervlekken.

John verloor zijn zus aan huidkanker

De zus van John overleed op 24-jarige leeftijd aan huidkanker. Ze had een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker.

 

Meer op rtlnieuws.nl: