Zeldzaam bewijs kruisiging door Romeinen gevonden

Hoewel er veel schriftelijk historisch bewijs is, is het tweeduizend jaar oude skelet dat in Noord-Italië is gevonden pas het tweede archeologische bewijsstuk van de wrede Romeinse vorm van doodstraf, de kruisiging. Dit meldt de Times of Israel.

Een scheur in de voet van een tweeduizend jaar oud skelet dat gevonden is op een Romeinse begraafplaats in de Povlakte in Noord-Italië, lijkt een zeldzaam fysiek bewijs van executie door middel van kruisiging. Dit is de conclusie van een interdisciplinair team van Italiaanse onderzoekers.

Hoewel er veel aanwijzingen zijn in historische geschriften, waaronder het Nieuwe Testament, is deze vondst pas het tweede archeologische bewijs (voor zover bekend) van deze bijzonder wrede vorm van doodstraf die door de Romeinen werd gebruikt tegen misdadigers, maar ook tegen revolutionairen zoals Jezus van Nazareth.

De conclusie zijn gebaseerd op een nieuwe analyse van een skelet dat in 2007 werd ontdekt tijdens de opgraving van een graftombe. Volgens de onderzoekers kon – ondanks de slechte staat van het skelet – worden vastgesteld dat er tekenen van geweld aanwezig waren die overeenstemmen met kruisiging.

Het enige eerder ontdekte archeologische bewijs is afkomstig van een opgraving in Jeruzalem in 1968. Daarbij werden graven ontdekt uit de Tweede Tempelperiode (tweede eeuw voor tot 70 na de christelijke jaartelling) in de wijk Givat Hamivtar. In een van de ossuaria (bewaarplaatsen voor botten) lagen onder andere botten van een 20-24 jaar oude man; in het hielbot van deze man werd een achttien centimeter lange spijker gevonden met splinters van olijfbomenhout, een overblijfsel van het kruis waaraan hij was opgehangen, zo concludeerden de onderzoekers.

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Zeldzaam bewijs kruisiging door Romeinen gevonden