Jason W. onderweg naar de rechtbank in 2006
NOS NieuwsAangepast

Ex-lid Hofstadgroep Jason W. schrijft scriptie over islamitische radicalisering

Voor het eerst sinds zijn vrijlating in 2013 heeft Jason W., een van de leden van de terroristische organisatie de Hofstadgroep, een interview gegeven. In het Nieuw Israëlietisch Weekblad praat hij over zijn radicalisering en antisemitisme.

Jason W. werd in 2004 gearresteerd bij een inval in een woning in het Haagse Laakkwartier. Hij gooide een handgranaat naar leden van het arrestatieteam; vier agenten raakten gewond. Hij kreeg vijftien jaar cel voor deelname aan een terroristische organisatie en poging tot moord.

Scriptie

W. zegt dat hij afstand heeft gedaan van zijn radicale gedachtengoed. Hij schreef een masterscriptie aan de Universiteit Leiden over 'islamitische radicalisering en de-radicalisering vanuit een existentieel perspectief'. De scriptie is opgedragen aan zijn broer Jermaine W., die zich aansloot bij IS in Syrië en in 2015 de dood vond in Raqqa.

In het interview met het Nieuw Israëlietisch Weekblad vertelt Jason W. over zijn extremistische ideeën indertijd. "Ik ben heel radicaal geweest, en als radicaal moslim ben je heel erg antisemitisch. Naarmate ik meer en meer deradicaliseerde, ben ik me daar schuldig over gaan voelen."

W. wil nog niet herkenbaar op de foto, omdat hij "stapje voor stapje naar buiten wil treden". Hij heeft het Nieuw Israëlietisch Weekblad zelf benaderd voor een interview.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl