De plek van de crash
NOS NieuwsAangepast

Wrakstukken 9/11-vliegtuig begraven op crashplek

De wrakstukken van het gekaapt vliegtuig dat op 11 september 2001 neerstortte in Pennsylvania, zullen worden begraven bij de plaats van de crash. Het vliegtuig krijgt een laatste rustplaats op een afgesloten gedeelte van de gedenkplek voor de ramp.

Vlucht 93 was op 9/11 onderweg van Newark naar San Francisco toen het door Al-Qaida-terroristen werd gekaapt. Het was het enige vliegtuig dat zijn doel niet zou bereiken: bemanning en passagiers vochten terug toen ze hoorden dat andere kapers vliegtuigen tegen het WTC in New York en het Pentagon in Washington hadden gevlogen.

Alle 44 inzittenden kwamen om het leven, onder wie de 4 kapers. Onderzoekers denken dat hun doelwit in Washington was: het Witte Huis of het Capitool, de zetel van het Amerikaanse Congres.

Het gedenkteken bij de plek van de crash

Na de crash werden er vooral kleine wrakstukken teruggevonden in de krater van 5 meter diep en 10 meter wijd: verwrongen metaal, delen van het landingsgestel, resten van bagage. De grootste wrakstukken waren delen van de motoren en een stuk romp met raampjes van ongeveer 4 vierkante meter.

Toen het onderzoek naar de crash was afgerond, werd het vliegtuigwrak op een afgesloten plek opgeslagen. Nu het gedenkteken op de plek van de ramp bijna is voltooid, is het volgens de autoriteiten tijd om de wrakstukken daar onder te brengen. Eerder werden er al drie kisten met niet te identificeren menselijke resten bijgezet.

Ontwerp van de Toren der Stemmen

In 2015 ging er in Shanksville een bezoekerscentrum open bij de plek van de crash. Op 9 september wordt daar de Toren der Stemmen geopend, een toren van 93 voet hoog (bijna 30 meter), met veertig windorgels; voor elk slachtoffer een.

Voordat het vliegtuig de grond in gaat, zal het nog eenmaal worden doorzocht op menselijke resten en persoonlijke eigendommen. "We willen alles nog eens door onze handen laten gaan om er zeker van te zijn dat eigendommen van slachtoffers bij hun geliefden belanden", zegt een woordvoerder.

De bijzetting van het vliegtuigwrak zal buiten het oog van camera's gebeuren. De precieze datum ervan moet nog worden bepaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl