Premier Rutte op zijn persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Rutte: plannen Italiaanse regering reden voor gefronste wenkbrauwen

Premier Rutte vindt dat de plannen van de nieuwe Italiaanse regering reden geven tot gefronste wenkbrauwen. "Ik snap wel dat mensen zeggen 'Zo, poepoe, dat is nogal wat, dat is niet mis'", zei Rutte op zijn persconferentie. "Maar we gaan de regering op daden afrekenen, niet op plannen."

Het is aan de Europese Commissie om de regels te handhaven waar Italië zich financieel en op ander gebied aan moet houden, is het standpunt van het kabinet. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zal de Italiaanse regering erop aanspreken als de regels worden overtreden.

Blok vindt dat de Italiaanse coalitie plannen heeft aangekondigd die reden geven om kritisch te zijn. "Ik heb een heleboel teksten gehoord, maar in de politiek moet je altijd kijken in welke daden teksten worden omgezet. De nieuwe regering moet nu de kans krijgen."

'Macho-dingen'

Minister Hoekstra van Financiën voegt eraan toe dat hij terughoudend is om allerlei "macho-dingen" te zeggen over andere lidstaten. Volgens hem is dat niet behulpzaam, ook al omdat het nieuws in Italië "de eerdere 24 uur behoorlijk is veranderd."

Inmiddels is in Italië de populistische regering van de anti-establishment Vijfsterrenbeweging en de rechtse anti-migratiepartij Lega beëdigd. Deze coalitie is uitgesproken eurosceptisch.

EU-president Tusk heeft meteen een brief geschreven aan de nieuwe premier Giuseppe Conte, waarin hij opriep tot meer solidariteit dan ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl