Jean-Claude Juncker
NOS NieuwsAangepast

Juncker onder vuur vanwege uitspraak over corrupte Italianen

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, is onder vuur komen te liggen door zijn uitspraken over Italië. Gisteren zei hij tijdens een vraag- en antwoordsessie dat Italianen moeten zorgen voor meer werk en corruptie moeten bestrijden. Ook vindt hij dat de situatie in het arme zuiden van het land verbeterd moet worden.

Kort na de uitspraken werd de nieuwe regering met de Vijfsterrenbeweging en anti-immigratiepartij Lega bekendgemaakt. Partijleider Matteo Salvini van Lega liet meteen weten dat hij de opmerkingen van Juncker schandalig en racistisch vindt. Ze vinden dat hij de Italianen met zijn uitspraak als lui en corrupt neerzet.

"De nieuwe regering gaat ervoor zorgen dat de rechten en waardigheid van 60 miljoen Italianen gerespecteerd worden. Italianen verwachten medewerking van Europa en geen beschuldigingen", stelde Salvini.

Ook de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan Tajani, vindt de uitspraken onacceptabel. "Ik heb Jean-Claude Juncker onmiddellijk gevraagd om deze uitspraken terug te nemen. Want als dat echt waar is, zou dat onaanvaardbaar zijn."

Juncker zei dat hij van Italië houdt, maar genoeg heeft van de beschuldiging dat alles wat misgaat in het zuiden van Italië door Europa komt:

Italianen moeten minder corrupt zijn

Een woordvoerder van Juncker ontkende niet dat hij de uitspraken had gedaan, maar zei dat de woorden uit hun context zijn gehaald. Juncker zou verwezen hebben naar de structurele problemen die spelen in het zuidelijk deel van Italië. "Europa heeft daar extra geld geïnvesteerd om de economie op gang te helpen. De manier waarop het geld nu gebruikt wordt, kan verbeterd worden zodat de mensen daar meer van zullen merken."

De Europese Commissie diende deze week een voorstel in om meer geld te investeren in de armste regio's van Italië. Daarvoor moet ruimte gemaakt worden in de begroting voor de jaren 2021-2027.

Drie dagen geleden kwam de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger van Begroting en Personeelszaken ook in opspraak. Hij suggereerde dat Italiaanse kiezers door de financiële markten afgestraft zouden worden, omdat ze op eurosceptische politieke partijen hebben gestemd.

De nieuwe ministersploeg onder leiding van de partijloze premier Conte wordt vandaag beëdigd. Savona, waar president Mattarella dus eerder zijn veto over uitsprak, wordt geen minister van Financiën, maar van Europese Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl