Binnenland

Wéér Amsterdamse moskee in opspraak om radicalisering, plan voor aanslag synagoge

24-11-2016 12:33

Het gaat lekker in het Amsterdamse moskeewereldje. Medio november werd een bejaarde muezzin (gebedsoproeper) van de Al-Ummahmoskee neergeslagen door een radicale salafist, de broer van de imam. Die imam blijkt, ook na een machtswisseling en infiltratie in de moskee, lastig te vervangen, want de man heeft een langjarig contract.

In de Westermoskee leeft het plan om, tegen alle afspraken in, de gebedsoproep vanuit de moskee te laten galmen.

En in Amsterdam-Noord zijn twee bestuurders van de Arrayan-moskee in verband gebracht met terreur. Er was een plan om met bommen een Amsterdamse synagoge aan te vallen, bestuurslid Aziz Oilkadi wordt al geruime tijd getapt vanwege zijn terroristische connecties en als klap op de vuurpijl is een ander bestuurslid een oud-lid van de Hofstadgroep, de posse van Van Goghmoordenaar Mohammed Bouyeri. Dit alles blijkt uit informatie in handen van De Telegraaf.

De moskee, nu gevestigd in noodgebouwtjes, heeft een bouwvergunning voor een permanenter onderkomen. Oilkadi ontkent zijn terreurplannen: “‘Ik ben afgestudeerd aan de Vrije Universiteit en al sinds mijn achttiende een plichtgetrouwe moslim. Of ik jihadisten ken? Wij kennen zoveel mensen, dat zegt niets’.”