Rellen bij het Turkse consulaat aan Westblaak
NOS NieuwsAangepast

Cel- en werkstraffen geëist tegen relschoppers Turks consulaat Rotterdam

Het OM eist vijf maanden cel tegen de 37-jarige verdachte die een ME'er tegen het hoofd schopte bij de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam vorig jaar. Tegen drie andere verdachten, die onder meer stenen gooiden naar de ME, is 200 uur werkstraf geëist.

Het OM wil de 37-jarige ook een voorwaardelijke celstraf opleggen van twee maanden. Tegen de andere drie is een maand voorwaardelijk geëist. In totaal zes mannen staan terecht voor deelname aan de rellen. Twee daarvan zijn minderjarig.

'Het was een reflex'

"Ik probeerde te voorkomen dat de jongeren geweld gingen gebruiken tegen de politie", zei de 37-jarige Gohkan C uit Schiedam. Hij wordt verdacht van het schoppen van een ME'er. Hij legde de rechter uit dat hij naar eigen zeggen tussen de ME en de menigte stond, om te proberen de boel te sussen.

De demonstratie bij het consulaat op de Westblaak liep uit de hand nadat een Turkse minister was weggestuurd door de Nederlandse autoriteiten. C. probeerde de politie uit te leggen dat hij de situatie onder controle wilde brengen, zegt hijzelf. Hij wist niet goed meer wat er precies gebeurde, maar hij kreeg een klap met een gummiknuppel.

"Er was geen ruimte meer om naar achteren te gaan; het was een reflex. In die paniek heb ik hem geschopt. Dat zou ik onder normale omstandigheden niet doen." De rechter antwoordde: "Nee, dat mag ik hopen."

'Ik voelde me weerloos'

Vervolgens werd er voorgelezen uit de verklaringen van de mishandelde ME'er. Die was naar eigen zeggen gestruikeld over een verkeersbord dat op de grond lag. "Ik probeerde op te staan en voelde opeens een heel harde klap tegen mijn voorhoofd." Zijn helm vloog af. Het kinbandje was door de kracht van de trap losgescheurd.

Beelden van de ongeregeldheden bij het Turkse consulaat in Rotterdam

"Het was buitengewoon beangstigend", verklaarde de ME'er destijds. "Ik voelde me weerloos toen de helm was afgevlogen, temidden van een buitengewoon agressieve menigte."

De man liep een hersenschudding op. Volgens zijn advocaat is de emotionele schade groot en kampt hij met duizeligheid en last van zijn nek. De schadeclaim is 400 euro voor immateriële schade.

Leven verder op orde

De verdachte heeft naar eigen zeggen spijt en verdriet van zijn daad. De rechter zei dat hij ervan staat te kijken, want C. had "zijn leven verder netjes op orde." Hij woont sinds 2012 in Nederland en werkt "keihard als steigerbouwer". De reclassering schetst een positief beeld van C.

"Ik had er nooit naartoe moeten gaan", zei de 37-jarige. Op videobeelden in de rechtszaal is te zien dat C. inderdaad sussend tussen de ME en menigte staat. De ME voert een charge uit en de verdachte krijgt een klap met een wapenstok. De ME'er stapt vooruit en struikelt. De verdachte schopt hem tegen het hoofd.

"Wat vindt u daarvan?", vroeg de rechter aan C.

"Verschrikkelijk, ik wil mijn excuses aanbieden."

Twee dagen rechtszaak

De rechtbank in Rotterdam heeft twee dagen uitgetrokken voor de zaak tegen vier volwassenen en twee minderjarigen van Turkse komaf. Ze worden vervolgd voor openlijk geweld, C. ook voor poging tot zware mishandeling.

De politie had een grootschalig onderzoek op touw gezet om de relschoppers op te sporen. Daarbij werden onder meer foto's van verdachten gepubliceerd. Een aantal van hen heeft zichzelf daarna gemeld op het politiebureau.

Ministers Kaya van Familiezaken kwam per auto vanuit Duitsland naar Rotterdam voor een campagnetoespraak, maar burgemeester Aboutaleb gaf haar geen toestemming om de menigte bij het consulaat toe te spreken over een referendum in Turkije. Dat ging over de grondwet en had tot doel om de macht van president Erdogan te vergroten.

Kaya werd als zogeheten ongewenst persoon uit het land gezet. Dat besluit leidde tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl