RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Alleen met begeleiding naar boyband BTS in Ziggo Dome: 'Leed is niet te overzien'

BTS bij de American Music Awards vorig jaar november in Los Angeles. Beeld © AFP

Hij begint vandaag, de voorverkoop van kaarten voor het concert dat de Bangtan Boys, beter bekend als BTS, op 13 oktober geven in Amsterdam. Maar veel fans van de grootste boyband van het moment zijn nú al teleurgesteld. Concertbezoekers onder de 16 moeten onder begeleiding zijn van iemand die ouder is dan 18. En dat leidt tot problemen.

Anneke Dam uit Wanneperveen is één van de mensen die online hun beklag doen over de strenge toegangsregels. Ze wil best mee met haar 14-jarige dochter Danique. "Maar de goedkoopste kaarten zijn al 66 euro, en als je een staanplaats wilt ben je 190 euro kwijt", zegt ze.

Begeleiders gezocht

Begeleiders van boven de 18 mogen per persoon maximaal drie bezoekers meenemen die jonger zijn dan 16. Op social media regent het verzoekjes van tieners die zich willen aansluiten bij een begeleider. Andersom waren er meteen na de aankondiging van het concert ook mensen die zichzelf spontaan als begeleider aanboden:

Alles goed en wel, zegt Anneke, maar je moet wél in hetzelfde vak als je begeleider zitten (of staan), anders kom je niet naar binnen. "Dus stel, je neemt de gok, je gaat erheen met je peperdure ticket, en je vindt geen begeleider: dat risico neem je niet. Dan ben je je geld kwijt én is het leed niet te overzien."

Zeldzame eis

Organisator Mojo Concerts laat weten dat de toegangsregels zijn opgesteld door het management van de Zuid-Koreaanse band en dat ze voor alle landen gelden, dus niet alleen in de Ziggo Dome. "Als zo'n verzoek redelijk is, dan willigen we het in." 

Zo'n leeftijdrestrictie is niet gebruikelijk, zegt de woordvoerder: "Als het één keer per jaar voorkomt, is het veel."

Miniatuurvoorbeeld
Anneke en Danique: leuk om samen te gaan, wel een beetje duur.

Geen straf

Het is onbekend of de maatregel wordt genomen om veiligheidsredenen, al zou Anneke Dam zich daarbij wel iets kunnen voorstellen. "Begrijp me goed: ik ben op zichzelf niet tegen die regel. Sterker nog: ik vind het absoluut geen straf om er met mijn dochter naartoe te gaan. Maar kunnen ze zo'n kaartje voor een begeleider niet tegen een gereduceerde prijs verkopen?"

Stel, de goedkoopste kaarten zijn uitverkocht, maar ze kan nog wel kaarten van 99 euro per stuk kopen – de op één na goedkoopste categorie. "Dan wordt de prijs wel echt een bezwaar, vind ik." 

Grootste uitdaging

Maar goed: eerst maar eens zien dat ze überhaupt tickets te pakken kunnen krijgen. Dat is misschien nog wel de grootste uitdaging. Anneke: "Teleurstelling hoort bij het leven, dat is waar. Maar een verdrietige dochter is ook niet alles."

Meer op rtlnieuws.nl:
Ed Sheeran verdedigt blokkeren concertkaarten