De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov ontvangen in Pyongyang
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea houdt ook top met Rusland

Noord-Korea is van plan om later dit jaar een top te houden met Rusland. Dat hebben de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov met elkaar afgesproken. Lavrov was op bezoek in Pyongyang.

Kim en Lavrov bespraken de naderende top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, die ondanks een eerdere annulering door president Trump toch op 12 juni in Singapore plaats lijkt te gaan vinden. Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA zei Kim tegen Lavrov dat hij zich blijft inzetten voor de nucleaire ontwapening van beide Korea's.

Geheimen

Volgens het Russische persbureau Tass bedankte de Noord-Koreaanse leider president Poetin voor zijn verzet tegen de dominante rol die de VS in de wereld wil spelen. Maar hij sprak ook de hoop uit dat zijn relatie met de Verenigde Staten "stap voor stap" beter zal worden.

Tijdens zijn ontmoeting met Kim gaf minister Lavrov de Noord-Koreaanse leider een rijk versierde opbergdoos cadeau. Toen hij de bijbehorende sleutel overhandigde grapte de Russische minister dat "Kim hier ook geheimen in zou kunnen bewaren".

In aanloop naar de geplande topontmoeting tussen de VS en Noord-Korea is op dit moment een Noord-Koreaanse delegatie in de Verenigde Staten. De delegatie staat onder leiding van Kim Yong-chol, een belangrijke vertrouweling van Kim Jong-un. Hij is de hoogste Noord-Koreaanse afgevaardigde in 18 jaar die de VS bezoekt.

Kim Yong-chol brengt vandaag een bezoek aan het Witte Huis, waar hij volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo een brief van Kim Jong-un aan president Trump zal overhandigen. Vermoedelijk is dat een antwoord op Trumps brief van vorige week, waarin hij de top met Noord-Korea annuleerde.

Minister Pompeo sprak de Noord-Koreaanse delegatie gisteren al in New York en liet weten dat de ontmoeting "veel heeft opgeleverd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl