RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Asielzoekers schrikken van barbie met bomgordel

Beeld © EPA

De aanbieder van taalcursussen voor asielzoekers stelt een onderzoek in naar een gemanipuleerde powerpointpresentatie. Die leidde tot geschokte reacties tijdens een cursusdag in Emmen.

Tijdens de presentatie was onbedoeld een barbiepop met bomgordel te zien. Ook was een dia met verkeersborden bewerkt met schunnige teksten.

Vooral oudere kinderen waren heel erg geschrokken door het plaatje, zegt een leerkracht in het Dagblad van het Noorden. Veel van de cursisten zijn namelijk afkomstig uit onveilige gebieden als Eritrea en Syrië. "We weten niet hoe het kan, maar het is aburd."

'We nemen er uitdrukkelijk afstand van'

Een woordvoerster van de organisatie achter de taalcursussen heeft geen idee 'welke zieke geest dit soort plaatjes opneemt in een methode voor nieuwkomers'. "We nemen dit hoog op", zegt de directeur. "Wij hebben uiteraard nooit toestemming gegeven voor het aanpassen van ons matereiaal. Zeker niet op de wijze als nu gebeurd is, en nemen er ook uitdrukkelijk afstand van."

De organisatie waarschuwt dat er nog steeds gemanipuleerde powerpointpresentaties in omloop zijn. Er komt ook een onderzoek. "Want wij zijn natuurlijk ook benieuwd hoe dit heeft kunnen gebeuren", zegt de directeur.

Bron: RTL Nieuws